Stelt u zich de volgende scene voor: ergens in Portugal staat ene Servio een kwartier in een pannetje te roeren terwijl ene Sofia tegen hem aan blaat over fascinerende zaken als: ”Ik heb alleen een glas cola gedronken als ontbijt maar toen kreeg ik honger en toen heb ik ook maar een appel genomen.” Als Servio uitgeroerd is lopen ze de keuken uit. De cameraregistratie gaat echter door, zeven minuten wachten we in spanning af waarom dit zo is. Zijn er andere mensen op weg naar de keuken? Heeft Servio het gas aan laten staan en is een enorme explosie aanstaande?

Helaas gebeurt er niets en gaan we in een slaapkamer kijken. Daar ligt een standaard onnozel kijkende Guido het moeilijk te hebben met zichzelf terwijl een bimbo blondine, waarvan niet handig in beeld komt hoe ze heet dus die zal binnenkort het huis wel verlaten, zijn arm en zijn rug streelt. Ergens achter hen keuvelen twee andere bewoners over ‘de nominaties’ en zodra dat woord valt schakelen we over naar de studio waar een overduidelijk onervaren wiebelpresentator met een zeer bewuste net-out-of-bed-look ons een gevoel van spanning en sensatie aan probeert te praten rond het aanstaande vertrek van een bewoner.

Omdat deze jonge hond (lees: Labrador) ook wel weet dat de kijkcijfers van hun primetime liveshow het af moeten leggen tegen die van KoffieMax om half elf ’s ochtends is tijdens zijn roep om vooral te stemmen op de kandidaat die moet blijven, het gebrek aan geloof in het nut ervan in zijn ogen te lezen. Vorige week nog stemde Chantal van Beersch uit Dingsperlo vijf keer per ongeluk op degene waar ze een hekel aan had en wist zo eigenhandig deze persoon in het huis te houden. De presentator zelf wordt al twee weken niet uitbetaald en smeekt inmiddels met tragisch enthousiasme om naar de live show te kijken.

Het is de grootste TV-ramp sinds Talpa. Drie originele series werden zonder pardon de nek omgedraaid voor de grote dure geheimenshow die achteraf helemaal niet zo geheimzinnig bleek te zijn. Servio zat immers jaren geleden al in Peking Expres en had daar al verteld dat hij een travo is die de Bingo doet. Dus hoezo geheim? En binnen enkele dagen lagen van Guido al de blote billen en ballen all over the internet. Of misschien was dat wel helemaal de bedoeling van de producent?

Het heeft hoe dan ook op geen enkele wijze gewerkt. Op donderdag 3 maart werd op RTL7 tijdens de liveshow voor de negenhonderdzeventigste keer “The Firm” uitgezonden (als u die nog niet kende, volgende week komt ie vast weer ergens op tv) en deze ultraherhaling trok bijna twee keer zoveel bezoekers als de exit van Maik. De producenten houden hoe dan ook nog even vast aan hun overtuiging dat het kijkersaantal nog wel bij zal trekken, maar voor de kijker is het al duidelijk: We don’t give a damn.

Ik vermoed dat ironie bestaat en dat het format van ‘Secret Story’ veel beter gewerkt heeft dan de producenten konden vermoeden. Het bestaan van het programma is het grootste geheim van Nederland gebleken. Binnenkort zetten ze de camera’s uit en gaan de kandidaten onbekeken verder met de duurste vakantie aller tijden.