Het is onduidelijk wat de precieze aanleiding voor het handgemeen was, maar het lijkt erop dat de drie mannen een simpele ruzie met jaloezie als aanleiding hadden. Philippe kende een van de mannen sinds een week via Facebook. De tweede man was een vriend van de eerste. Volgens de verklaring van Philippe werd zijn nieuwe kennis, die toevallig ook Philip heet, jaloers toen de pornoster veel aandacht van andere mannen kreeg in club Roque. In een politieverklaring van Delvaux is te lezen: 

Er is ook een foto vrijgegeven van Delvaux's gezicht na de mishandeling. Beiden mannen hebben in elk geval die nacht in de cel doorgebracht.

Update: 
Gay.nl had contact met 'de andere' Philip. Lees hieronder zijn verklaring:

"Het verhaal waarmee Philippe Delvaux nu de media zoekt, is in verschillende opzichten onjuist. Ik heb geen behoefte om in te gaan op zijn illusie dat ik binnen 7 dagen via Facebook verliefd op hem zou zijn geworden. Het klopt dat ik hem op de bewuste avond 1 klap heb gegeven. Wat de heer Delvaux echter niet vermeldt, is dat hij mij zelf als eerste een klap heeft gegeven. Het was dus een reactie op zijn keuze geweld te gebruiken. Meer klappen zijn er niet gevallen. Mijn vriend Andre heeft ons vervolgens slechts uit elkaar gehouden en zelf geen enkele klap uitgedeeld. Beide klappen zijn gevallen buiten Club Roque. In de club is geen sprake geweest van geweld. Ik heb na een woordenwisseling de club met Andre verlaten om naar huis te gaan. De heer Delvaux is achter mij aan gerend en heeft mij toen geslagen. Mijn klap was een reactie op de zijne. Wat mij betreft had iedereen vervolgens gewoon naar huis kunnen gaan. Door Delvaux' aangifte en het feit dat hij nu media-aandacht zoekt, voel ik mij genoodzaakt ook aangifte te doen van de klap die hij mij heeft gegeven. Andre doet aangifte van het doen van een valse aangifte door Delvaux. Ik vind het kwalijk dat Gay.nl in dit artikel mijn privacy schendt op basis van een bijzonder opgeklopt en deels onjuist verhaal van iemand die blijkbaar wel erg graag in de media verschijnt."CF