Onder de andere organisaties die de verklaring ondertekenden, bevonden zich de cricketbond van Engeland en Wales en het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2012.

'De FA en zijn belanghebbenden hebben er de afgelopen twintig jaar hard aan gewerkt om voetbalstadions toegankelijk te maken voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders', aldus Alex Horne, voorman van de FA. Daar voegde hij aan toe, 'We willen alle vormen van discriminatie weg hebben uit de stadions en van de sportvelden, dus ook homofobie'.

Minister Lynne Featherstone van Gelijkheid, Integratie en Emancipatie spoorde andere sportorganisaties ook aan om de verklaring te ondertekenen. 'Sport moet gaan over wat je kan, niet over wie je bent. Te veel lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders hebben echter het gevoel dat ze niet zichzelf kunnen zijn op het sportveld. Er wordt meer gepraat over hun seksualiteit dan over hun vaardigheden met de bal of het racket.

Voormalig minister van Emancipatie Ronald Plasterk richtte in 2008 de Alliantie Gelijkspelen op, die homofobie in de Nederlandse sportwereld bestrijd. Tot een openlijke, breed gedragen verklaring zoals in Groot-Brittannië is het in Nederland vooralsnog niet gekomen.

Een woordvoerder van de Alliantie stelde maandag in een reactie wel 'dat er heel hard wordt gewerkt aan een aantal initiatieven'. Hierover hoopt de organisatie dit najaar meer duidelijkheid te kunnen geven.

'De bereidheid om de problemen aan te pakken wordt wel steeds groter', aldus de woordvoerder. 'Vijf jaar geleden werd homoseksualiteit in de sportwereld nog geheel ontkend. Dat stadium zijn we gelukkig ook in Nederland wel gepasseerd'.

Bron: Telegraaf.nl

Lees ook:
» Zweedse profvoetballer uit de kast (191) reacties
» Topcricketspeler uit de kast (24) reacties
» EK: Homo's op eigen tribune (47) reacties
» Voetbalclub speelt met roze band om (12) reacties
» Sportcolumn: liefde voor jezelf (7) reacties