In de column zegt Van Buuren bijna zeker te weten dat Rutte homo is en roept hij onze premier op om uit de kast te komen. Hij geeft toe dat hij die 'roddel' van een kennis heeft gehoord, maar 'die wist het absoluut zeker'.

Hypocriet

"Een sterk gerucht dus over het privéleven van de premier van dit land. Als het waar is, kun je zeggen: leuk voor Rutte, dat-ie kennelijk toch een relatie heeft en daar gelukkig mee is. Dat straalt hij ook uit. En wat doet het ertoe? Privé is privé. Het mag geen issue zijn. En wat die geheimhouding betreft: vrijheid betekent ook de vrijheid om privézaken geheim te houden, toch?
Heeft een ander het recht om iemand te outen? Zijn vrienden vinden duidelijk van niet. Begrijpelijk, uit respect voor je vriend, maar (als we er even van uitgaan dat het bericht waar is) er zit wel een politieke kant aan. Want waaróm wil Rutte het zonodig geheim houden? Schaamt hij zich er dan toch voor? Zou hij dat ook doen als het om een vriendin ging? Je kunt het niet uitsluiten, maar erg waarschijnlijk is dat niet."

Het komt er in de column van Van Buuren op neer dat hij stelt dat het nodig is dat Rutte uit de kast komt. Hij noemt het verzwijgen van zo'n feit hypocriet, zeker uit de mond van een beroepsliberaal.

Gemiste kans

Volgens van Buuren is het daarnaast ook een gemiste kans en laat zijn fantasie de vrije loop: "Rutte zou als homoseksuele premier Nederland weer op de kaart kunnen zetten als tolerant gidsland. Gewoon met zijn vriend hand in hand op staatsbezoek in Saoedi-Arabië of Oeganda: confronteer die homofobe dictators maar met onze verlichting. En als ze daar moeilijk over doen, dan schop je een rel en blaas je desnoods het hele staatsbezoek af. Sinds Oman weten we daar alles van."

Lees de volledige column hier.