De eenentwintigjarige acteur zal tijdens een uitreikingsceremonie in juni de Hero Award in ontvangst nemen voor zijn inzet tegen zelfmoord onder homoseksuele jongeren.

Hij is sinds 2009 betrokken bij het Trevor Project en heeft sindsdien veel in het openbaar gesproken om zelfmoord onder homojongeren te voorkomen. Daarnaast heeft hij grote donaties gegeven aan, en zijn gezicht verleend aan de It Gets Better-filmpjes van het Trevor Project, waar naast Radcliffe een groot aantal bekende Amerikanen aan heeft meegedaan.

Tegen the Associated Press zei Radcliffe: 'De mensen die het echte heldenwerk verrichten zijn de mensen die 24 uur per dag telefoontjes beantwoorden in de Trevor call centers. (...) Van alle carrièremoves die ik gemaakt heb, is dit een van de belangrijkste, als het niet de belangrijkste is'.

Onder andere screenwriter Dustin Lance Black (schrijver van de film Milk) en voormalig Miss America en Ugly Betty-actrice Vanessa Williams namen de prijs in het verleden in ontvangst.

Non-profit organisatie Trevor Project is de grootste nationale organisatie die zich focust op het voorkomen van zelfmoordpogingen van LHBT-jongeren. Via de Trevor Lifeline, een gratis hulplijn, kunnen jongeren advies krijgen van getrainde consulenten. 

MK