Lasse Nikkarikoski, directeur van Lutheran Evangelical Association of Finland (LEAF), zegt dat het besluit om de video niet te verwijderen van internet is bedoeld om iedereen de kans te geven zelf een oordeel te vellen zonder beïnvloed te zijn door erover te lezen in de media.
Het aantal mensen dat de kerk de rug terugkeert steeg maandagavond, na de start van de campagne, en op dinsdag zette deze stijging zich nog forser door. Na 18.00 uur dinsdagavond was er elke minuut iemand die zich bij de kerk uitschreef.

Volgens woordvoerster Johanna Sauna-aho van Eroakirkosta.fi is de reden duidelijk: "We ontvingen veel reacties over de redenen waarom de mensen zich afmeldden: de betreffende campagne."

Een aantal christelijke organisaties publiceerde de Älä alistu-campagne ("don't submit"), die jongeren waarschuwt tegen homoseksualiteit. Deel van de campagne is onder meer Anni's verhaal, een video waarin het verhaal wordt verteld over een jonge vrouw die dankzij haar geloof niet meer biseksueel is.

LEAF liet eerder weten te betreuren dat veel mensen als gevolg van de campagne de Fins Evangelisch-Lutherse kerk hebben verlaten, maar weigerde excuses te maken voor de campagne. LEAF beriep zich op de vrijheid van meningsuiting en en verklaarde dat het niet de bedoeling was om iemand zich schuldig te laten voelen voor zijn of haar homoseksualiteit.

Voor iedereen die Fins kan: de campagne.

CF