Als je focust op calorieen zal dit iedere keer zo blijven, want dit vet op de buik heeft (je raadt het al) met hormonen te maken. Om het vet op je buik eraf te krijgen is het noodzaak om 4 hormonen in balans te krijgen. Het stresshormoon Cortisol veroorzaakt dit plaatselijke vet op je buik. Het wordt daarom ook wel eens een stressbuik genoemd. Er zijn echter drie hormonen die het effect van Cortisol juist tegengaan. Dit zijn Groeihormoon, Testosteron en DHEA. In schema:Het is dus nodig om het katabole (spierafbraak, vetopslag) hormoon cortisol te remmen, en de anabole (spieropbouw, vetverbranding) hormonen Groeihormoon, Testosteron en DHEA te boosten. Als je jong bent, zijn de anabole hormonen in overvloed aanwezig en zullen deze stoffen het dikmakend effect van cortisol tegengaan. Bij het ouder worden wordt het steeds moeilijk wordt om de strijd tegen het buikje te winnen. Groeihormoon, Testosteron en DHEA worden namelijk lager bij het ouder worden.
Dus hoe krijgen we dit buikje er nu af:

1) Cortisol verlagen:
- Stress uit werk en priveleven beperken en goed slapen!
- Niet overtrainen (nooit langer dan een uur en maximaal vier keer per week)
- Stress uit voeding halen: minder suiker, chemische e-nummers, bestrijdingsmiddelen, en allergenen/intoleranties (vrijwel altijd in ieder geval zuivel en tarwe)
- Ontspannen! Zoek voor jezelf uit waar je het beste van ontspant, want dit is voor iedereen verschillend.

2) Groeihormoon boosten
- Goed slapen, want het meeste Groeihormoon wordt aangemaakt tijdens slaap
- Voldoende eiwitten eten (Groeihormoon wordt gemaak van eiwit)
- Niet teveel suikers eten, want als Insuline hoog is, kan Groeihormoon zijn werk niet doen. Eet dus nooit koolhydraten of suikers voor het slapengaan.
- Zware krachttraining van maximaal een uur voor de grote spiergroepen boost Groeihormoon
- Stress beperken, want stress verlaagt Groeihormoon.

3) DHEA en Testosteron boosten
- Zeker niet te weinig verzadigd vet en omega-9 vetten eten. Deze twee vetsoorten verhogen DHEA en Testosteron, terwijl meervoudig onverzadigde vetten (vet uit zaden, noten, lijnzaad en vis) de Testosteron juist verlagen. DHEA en Testosteron worden gemaakt van cholesterol.
- Zware krachttraining voor de grote spiergroepen van maximaal een uur boost Testosteron, terwijl lange cardiotrainingen de Testosteron juist verlagen.
- Stress beperken, want stress verlaagt Testosteron en DHEA
- Zorg ervoor dat je succes hebt! Winnen doet de Testosteron stijgen.
- Bij het ouder worden kan op doktersrecept Testosterongel smeren een tekort tegengaan
- Draag niet te strakke onderbroeken, want een temperatuurstijging remt de aanmaak van Testosteron door de testikels. Testikels hangen niet voor niets (hoe onhandig ook) buiten het lichaam om warmte af te kunnen geven.
- Verminder de alcoholinname. De naam bierbuik is niet voor niets.
- Eet geen zoethoutbevattende producten, zoals drop.

Ralph Moorman

Heb jij ook een vraag voor Ralph? Mail hem naar oproep@gay.nl met als onderwerp Ralph.