Synchroonzwemmen, dat origineel in de 19e eeuw door mannen is uitgevonden, is in de 20e eeuw het exclusieve domein geworden van vrouwen. De Fédération Internationale de Natation (FINA) de overkoepelende internationale zwembond, opgericht op 19 juli 1908 in Manchester is verantwoordelijk voor de oprichting van de Olympische zwemkampioenschappen. De federatie gaat niet alleen over synchroonzwemmen, maar ook over aanverwante sporten als wedstrijd zwemmen, schoonspringen, waterpolo en openwater zwemmen. FINA organiseert (sinds 1973) onder meer de Wereldkampioenschappen zwemmen. In samenwerking met het IOC organiseert de zwemfederatie om de vier jaar de Olympische zwemkampioenschappen Het Men’s Cup toernooi is volledig gericht op mannen die synchroonzwemmen.

Upstream Amsterdam
Het Synchroon Team van Upstream Amsterdam, opgericht in 1996, is op dit moment nog steeds het enige Nederlandse mannenteam synchroonzwemmen. In 2007 hebben zij de Men’s Cup 2 gewonnen en in 2010 een gouden medaille voor het onderdeel teams 40+ tijdens de GayGames in Keulen. Upstream is een zwemvereniging met circa 130 leden, gevestigd in Amsterdam. De vereniging bestaat sinds 1996 en heeft als doel haar leden een platform te bieden om de zwemsport op een zo hoog mogelijk niveau te beoefenen.

Voor meer info: www.menscup4.nl.

Het jaar 2011 is door Gay.nl uitgeroepen tot themajaar sport. Het komende jaar zullen er maandelijks interviews, columns, aankondigingen en artikelen met betrekking tot homoseksualiteit en sport worden geplaatst. Heb je een bijdrage? Mail de redactie op redactie@gay.nl !