Opheffing van de verschillen zou volgens Vera Bergkamp (voorzitter COC Nederland en columnist van Gay.nl) ‘het best denkbare cadeau zijn voor de 10e verjaardag van het opengestelde huwelijk’.

Op vrijdag 1 april 2011 is het precies tien jaar geleden dat Nederland als eerste land ter wereld het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht.

In de open brief vraagt het COC ondermeer om gelijke rechten voor de lesbische duomoeder. Die moet het kind van haar echtgenote nu middels een langdurige gerechtelijke procedure adopteren. Een heteroseksuele vader hoeft slechts geboorteaangifte te doen, waarna alles juridisch goed geregeld is. Ook wil de belangenorganisatie dat verantwoordelijk minister Donner een einde maakt aan het fenomeen van de ‘weigerambtenaar’ die geen homo’s en lesbiennes trouwt.

Tenslotte vraagt het COC de regering om er voor te zorgen dat lesbische- en homoparen, net als heteroparen, met een buitenlandse partner kunnen blijven trouwen. Een maatregel in het regeerakkoord van VVD en CDA dreigt voor deze groep roet in het eten te gooien.

In de open brief prijst het COC de voortrekkersrol van Nederland in de wereld. Bergkamp: ‘Het opengestelde huwelijk werd ons beste exportproduct. In tien jaar hebben maar liefst negen landen ons voorbeeld gevolgd.’