Was de politiek nog wel leuk na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010?
Het was een flinke klap. En ook wel even minder leuk. Maar ik ben een nuchter type en pak mezelf weer bij elkaar. Politiek blijft interessant. Daar worden uiteindelijk de keuzes gemaakt die iedereen raken. Ik ben de wachtgeld ingegaan en dat was nooit de bedoeling. Daar wil ik zo snel mogelijk weer uit.

Hoe ben je dat van plan?
Ik ben gaan kijken wat de rode draad in mijn leven is geweest tot nu toe. Die kun je vatten in ‘veranderen om te verbeteren’. Ik heb dat altijd gedaan. Als minister heb ik er niet voor gekozen om met alle winden mee te waaien en ik ben niet voor niets de politieke beweging Trots op Nederland gestart. Ik wil verbeteren. Dat ben ik nu ook met mijn nieuwe bedrijf van plan, Rita Verdonk B.V. Ik ga coachen, adviseren en lezingen geven.

Coachen en adviseren? Op welke manier dan?
Er zijn al erg veel adviesbureaus. Wat ik meebreng door mijn ervaring als onder andere minister en ambtenaar, is dat ik de overheidswereld heel goed ken. Ik zie dat ondernemers in de knel komen door de overheid. Ze zijn vaak niet in staat om tegenwicht tegen te bieden aan de overheid. Dat is ook logisch, want ondernemers zijn bezig met winst maken en het realiseren van mooie producten, de overheid is gericht op belangen. Dat is een heel ander soort organisatie. Ik kan voor ondernemingen een gids zijn om daar mee om te gaan.
Neem bijvoorbeeld de brand bij Chemie-pak in Moerdijk. Al op de tweede dag na de brand krijgt het bedrijf de zwarte piet toegespeeld. Kom daar nog maar eens van af. De eerste reactie van de overheid is om de schuld van zich af te duwen. Dat kan heel slecht zijn voor ondernemers.

Wat hebben ze in zo’n situatie aan Rita Verdonk? Een goede advocaat lijkt me handiger.
Natuurlijk moeten er goede juristen zijn. Maar ik kan in zo’n situatie, in zo’n crisis, goed het management adviseren. Ik heb als minister voor hete vuren gestaan en ik heb laten zien dat ik betrokken en daadkrachtig ben. De overheid heb ik als ambtenaar, minister, politicus en als ondernemer leren kennen. Ik ben wat je zou kunnen noemen ervaringsdeskundige.
Ik werk niet meer alleen op basis van mijn ratio, het is ook intuïtie. Ik durf het nu allebei te gebruiken. Dat mag je als vrouw van mijn leeftijd best zeggen.

En hoe gaat het nu dan met Trots?
Met Trots zijn we nu bezig om de organisatie veel meer vorm te geven. We hebben nu de tijd om een stabiele organisatie neer te zetten. Dat is heerlijk! Heel veel sores wordt nu echt van me afgenomen. Ik ben veel meer bezig met het politieke verhaal, met de fractievoorzitters en de fractieleden. Wij zijn momenteel de enige partij die een lokaal-landelijke partij is. Er zijn lokaal problemen waar moties over ingediend worden. Bijvoorbeeld nu in Haarlem, daar wordt afgerekend in de parkeergarages in blokken van twintig minuten. Ook als je maar één minuut parkeert, moet je voor twintig minuten betalen. Belachelijk. Dat je de overheid betaalt voor diensten is logisch. Maar dan moeten het wel diensten zijn die verleend zijn. Dat je betaalt voor een dienst die je helemaal nooit gehad hebt, is een situatie die we als Trots niet willen. Zoiets gebeurt natuurlijk in meer gemeenten en dat kost ons burgers allemaal geld. Veel geld. We maken van een lokaal punt dan een landelijk issue.

En Trots heeft dus ook nog landelijke ambities?
Ja, we willen weer meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. En wanneer dat is, dat zullen we wel zien. We zijn nu bezig met het uitbouwen van de organisatie. Er staat een kenniscentrum en een opleidingscentrum, dus we kunnen steeds meer diensten aanbieden aan de verschillende afdelingen. Deze afdelingen hebben het zwaar gehad. Vlak nadat de gemeenteraadsleden waren gekozen, moest er meteen weer campagne gevoerd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Intussen hebben ze de spelregels geleerd en weten ze hun stekkie te vinden.

Je bent de nieuwe columnist van Gay.nl. Waarom ga jij eigenlijk zo goed met homo’s?
Er is altijd wel een soort vonkje. Ik heb veel homo’s in m’n naaste omgeving. Vrienden, bekenden, en ik heb veel met homo’s samengewerkt. En ook lesbo’s trouwens hoor, die mag je gerust benoemen. Bij Trots zitten veel homo’s en lesbo’s, dat vind ik plezierig.

Je staat voor de Nederlandse normen en waarden waar ook homoseksualiteit een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Dat is wel regelmatig in strijd met de Islam. Je bent een van de personen die gezien wordt als iemand die daar tegen strijdt. Klopt dat nog steeds?
Ik ben nog steeds groot voorstander van het handhaven van onze Nederlandse waarden en normen . Ik vind dat we daar veel duidelijker in moeten zijn. Die vraag is me ook heel vaak gesteld door echte vluchtelingen. Die vragen me: ‘waarom geven jullie zoveel weg? Ik ben mijn eigen land uit gegaan omdat ik in een burka geduwd werd en nu kom ik ze hier op de hoek van de straat tegen’. Wij willen in Nederland altijd iedereen te vriend houden. Iedereen helpen. We moeten langzamerhand maar eens beseffen dat er mensen binnenkomen die niets anders doen dan een uitkering opstrijken voor zichzelf. Dat soort mensen hebben we niet nodig.

Maar veel van die mensen zijn inmiddels tweede of derde generatie. Dat maakt het toch een stuk complexer?
Die sturen we ook niet terug natuurlijk, die hebben de Nederlandse nationaliteit. Op het moment zijn wij niet duidelijk genoeg in hoe wij onze regels handhaven. Dat is het probleem. Ik liep laatst mee met een politieman. De agent zag laat in de avond een jong meisje alleen over straat lopen en bracht het meisje naar huis. Die agent werd vervolgens uitgescholden door de moeder van het meisje, want het was slecht voor de naam van haar dochter. De volgende ochtend werd de agent bij z’n chef geroepen met de vraag of het wel echt nodig was. Hij moest een rapport gaan schrijven. Dan denk ik bij mezelf, waar zijn wij toch beland in Nederland. Hetzelfde geldt voor de straatcoaches. Belachelijk, al dat pappen en nathouden. Gewoon meer politieagenten de straat op met een gummiknuppel. Pet op. Als een agent nu bij een gezin aan de deur komt, moet hij zijn pet af want anders schrikken de mensen misschien. Echt waar! Dat soort dingen, onvoorstelbaar!
Qua homo-emancipatie is er nog genoeg te doen. Ben jij daarmee bezig?
Ja, altijd. Trots vindt dat mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s, allemaal gelijk zijn. Dat staat heel duidelijk in de Nederlandse grondwet en daar moeten we ook voor durven strijden met elkaar.

Wat kunnen we op Gay.nl van jou verwachten?
Pittige columns over dingen die ik tegenkom. Soms zal dat zijn om te lachen, soms zal dat zijn om tenenkrommende zaken aan het licht te brengen. Ik ga proberen om er een leuke mix van te maken. Soms zal het wat persoonlijker zijn, de andere keer wat meer politiek. En ik ben natuurlijk erg benieuwd naar de reacties.

KS (Foto: Boi Reuter)

De eerste column van Rita verschijnt op maandag 4 april.

Meer informatie over Rita:
www.trotsopnederland.com