1. Het is jouw eerste boek. Was het lastig om te schrijven?
Het was een bevalling! Het schrijven zelf ging rustig, maar de afwerking was een nieuwe wereld. Er moest geredigeerd worden, er werden QR-codes toegevoegd, een soort barcode die je met je telefoon kunt scannen en de marketing kwam op gang. Nadat je de tekst hebt ingeleverd is er nog een lange weg te gaan.
Ik heb het boek geschreven omdat mensen baat hebben bij mijn coachingsmethode. Ik heb zelf een 10-stappenplan ontwikkeld om van valse verlangens naar diepste verlangens te gaan. Dat wil zeggen dat je je niet richt op het najagen van gebrek, maar juist bezig houdt met wat je écht wilt.

2. Hoe had jouw leven er uitgezien als je die herseninfarct niet gehad had?
Waarschijnlijk had ik nog vanuit valse verlangens geleefd. Voor het infarct draaide mijn leven om feesten, geld en jongens. Nu heb ik dat ook allemaal, maar niet omdat ik het bewust najaag. Voor m’n gevoel zit ik nu helemaal op het juiste pad naar m’n diepste verlangens. Ik voel me goed met mijn coachingspraktijk, het mogen helpen van anderen. En ik kom ‘die man’ vanzelf wel tegen. Het pad wijst zichzelf.

3. Laatst was je op tv in het EO-programma ‘Hoe is het toch met…’. Mis je de tv-wereld?
Na die uitzending kreeg ik veel lieve berichtjes, maar ik dacht ook: ‘begin er niet weer aan, Car!’. Er komt altijd zoveel op je af. Als ik weer iets op tv ga doen, is dat om de boodschap uit m’n boek op tv te brengen en als deskundige coach te werken. Op 6 april zit ik in KoffieMax en daar zal ik ook proberen die boodschap over te brengen.

4. Je bent coach, maar dat is een breed begrip. Wat zijn jouw terreinen? Waar ben je goed in?
Ik help veel mensen met levensvragen of carrièrevraagstukken. Ook veel bij bedrijven. Mensen helpen met de vraag ‘ben ik wel op de goede weg beland’. Ik heb een lifecheck ontwikkeld om te kijken hoezeer je bezig bent met je diepste verlangen. Soms komt daar uit dat iemand niet op z’n plek zit. Dat is dan maar zo. Ik praat niet vanuit m’n hoofd, ik ben wars van het hoofd, ik praat vanuit het hart.

5. Het eerste exemplaar van het boek wordt uitgereikt door Derek Ogilvie. Waarom hij?
Derek is een goede vriend van me. We hebben allebei bij de televisie gewerkt. Derek doet dat natuurlijk nog steeds bij RTL. Hij leeft met me mee omdat het een spannende gebeurtenis voor me is. Bij het schrijven van het boek is hij niet betrokken geweest. Hij kan het niet eens lezen in het Nederlands, haha.

6. Hoe kom je achter je diepste verlangens?
Daarvoor moet je snappen wat het programma van je ziel is. Je moet achter je grootste talent komen en onderscheid maken tussen het gebrek dat je najaagt en wat je écht wil. Dat is meestal niet hetzelfde. Het is belangrijk om te weten dat je de middelen niet hoeft na te jagen, de omstandigheden gaan zich vanzelf voor jou organiseren zodat jij je diepste verlangens kun vervullen. Als je geacht wordt om in dit leven een pianoconcert te geven, dan krijg je ook het talent mee om de piano te bespelen. Een gebrek wordt nagejaagd vanuit een tekort, vanuit angst. Je diepste verlangens juist vanuit liefde. En als iets vanuit liefde is, openen alle deuren.
Daarom zeg ik ook: ‘weg met The Secret’! Dat boek zegt dat je alles dat je wilt hebben, moet planten in het universum. Dat gaat om hebben, hebben, hebben. Het verkrijgen van materiële zaken. Ik zeg precies het tegenovergestelde: werk vanuit je diepste verlangens. Alles is er al, je hoeft het alleen maar te ontvangen en te accepteren.

7. Hoe spiritueel/zweverig ben jij? Was je dat altijd al?
Ik ben niet spiritueler dan ieder ander mens. Iedereen is even spiritueel. Wat er gebeurt is dat door sociale context, opvoeding, de mate waarin je openstaat voor spiritualiteit wordt beïnvloed. Maar luisteren naar jezelf doet iedereen en dat is ook spiritualiteit. Als je trek hebt in spinazie, is dat je lichaam dat je onbewust aangeeft dat je meer ijzer nodig hebt. Mensen kunnen me zweverig noemen, maar dat zijn mensen die zelf niet openstaan voor spiritualiteit. En alles waar je niet voor open staat, geef je een etiket.

8. In je boek geef je opdrachten, onder andere via een QR-code die linkt naar een filmpje. Aan wat voor opdrachten moeten we dan denken?
Eén van de opdrachten is om erachter te komen wat je beste talent is. Bel je beste vrienden op en vraag ze in welke situatie ze jouw hulp zouden vragen. Stel je doet dat en je vriend zegt: ‘Ik zou je bellen als ik een nieuw tijdschrift op ga zetten’, dan zegt dat je meerdere dingen. Het geeft aan dat je behulpzaam bent, gestructureerd bent, creatief bent, kunt schrijven, noem maar op. Als je dat bij een aantal vrienden doet, komen er ongetwijfeld een aantal dezelfde talenten terug.

9. Coach je veel homo’s?
Oh, ja, ik coach wel een aantal homo’s. Vooral veel mannen die getrouwd waren met een vrouw en er nu achterkomen dat ze homo zijn. Dat is ook een mooi voorbeeld van het leven een valse verlangen. Het is heel dankbaar werk om ze te helpen met de overgang naar het diepste verlangen.
Daarnaast heb ik een groepje opgericht dat zich richt op personal branding. Daarin kijken we naar hoe je met je homoseksualiteit in het leven staat. Ook erg leuk om te doen. Het is heel concreet en je leert veel van elkaar. Voor wie mee wilt doen: mail verlangen@carlostrijk.nl !

10. Toen je meedeed aan showmasters was je nog office manager. Dat is compleet anders dan wat je nu doet. Ben je qua karakter erg veranderd?
Ja, dat vind ik wel. Vroeger deed ik alles om aardig gevonden te worden. Dat was mijn onzekerheid. Nu doe ik alles om anderen te helpen. Wel met m’n eigen grenzen. Het is mijn valkuil om mezelf soms te verwaarlozen.

KS

Benieuwd naar het boek Vals Verlangen? Klik hier om het te kopen
Meer over Carlo: www.strijkenzet.nl