‘Er is altijd wel een vonkje’, zegt Verdonk over haar band met de Nederlandse gay scene. De politica is regelmatig te zien geweest bij de Amsterdamse Gay Pride en ook op evenementen zoals Roze Zaterdag is ze geen onbekende. Verdonk: “Trots vindt dat homo’s en hetero’s gelijk zijn. Dat staat duidelijk in de grondwet en daar moeten we voor durven strijden met elkaar.”

Verdonk heeft zich het afgelopen jaar bezig gehouden met het opbouwen van een sterke organisatie achter Trots en is onlangs een eigen bedrijf begonnen. Ze gaat adviseren, coachen en lezingen geven. “Ik ben de wachtgeldregeling ingegaan en dat was nooit de bedoeling. Daar wil ik zo snel mogelijk weer uit. Ik kan met mijn nieuwe bedrijf ondernemingen steunen die gefrustreerd dreigen te raken door de overheid. Ik kan een gids voor ze zijn”, aldus Verdonk tegenover Gay.nl.

Kristiaan Schimmel, hoofdredacteur van Gay.nl, is erg gelukkig met de aanstelling van Verdonk. “Rita is weer helemaal terug. Een sterke vrouw met een krachtige uitstraling. Haar klare taal heeft haar bij veel homo’s geliefd gemaakt en keer op keer heeft Rita laten zien betrokken te zijn bij de gay community. Ik ben er van overtuigd dat ze goed bij Gay.nl past, de homoterm pride wordt in het Nederlands niet voor niets vertaald naar trots. Ik kijk uit naar de discussies die Rita met haar columns gaat aanzwengelen.”

Trots, de politieke beweging van Rita Verdonk, is momenteel in 39 gemeenten vertegenwoordigd.

Morgen (zaterdag) verschijnt een uitgebreid interview met Rita Verdonk. Maandag 4 april verschijnt haar eerste column.