De interesse om mee te varen met de Amsterdam Gay Pride is dit jaar groter dan ooit. Ruim 220 organisaties meldden zich aan om mee te varen. Omdat aan de parade maximaal 80 boten kunnen deelnemen, werd er zondag in het Amsterdamse café The Queen’s Head geloot. ProGay-voorzitter Irene Hemelaar trok de gelukkigen uit een grote bak.

Aan de botenparade doen dit jaar veel verschillende organisaties mee. Naast oude bekenden zoals homobelangenvereniging COC Nederland en de altijd spectaculaire boten van leer- en rubberwinkel Rob en Mister B, varen ook nieuwkomers mee zoals het populaire feest Supertoys in club Air en een kliniek voor transgenders. Nieuw in de parade zijn ook de roze netwerken van onder andere TomTom en NS.

Ook de politiek is weer van de partij. Zo staat op de OCW-boot minister Marja van Bijsterveldt (CDA). Nieuw is dit jaar de Defensie-boot, een initiatief van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK). Het is voor het eerst dat militairen in uniform met een eigen boot meedoen. Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen zal weer meevaren op de PvdA-boot.

“We zijn erg blij dat organisaties zich zo massaal hebben aangemeld”, zegt ProGay-voorzitter Irene Hemelaar. “De roze community is zeer divers, de Amsterdam Gay Pride laat dat zien. Trots zijn we op de Praag-boot, die dit jaar zal meevaren. In Praag wordt deze zomer voor het eerst een gay pride georganiseerd. Het is voor de gay scene in Tsjechië een belangrijke stap dat homoseksualiteit in hun hoofdstad zo zichtbaar wordt gemaakt.”

De Amsterdam Gay Pride begint dit jaar op 30 juli en duurt tot en met 7 augustus. De bekende botenparade vindt dit jaar plaats op zaterdag 6 augustus. Het thema van de zestiende Amsterdam Gay Pride is ‘All together now’.