De Italiaanse premier is natuurlijk wel degelijk ongeschikt als leider. Vanwege corruptie, fraude en machtsmisbruik. En ook de rechtszaak die vandaag begint, Rubygate, gaat niet over seks met een jong meisje. Het gaat over het hebben of promoten van betaalde seks met een minderjarig meisje. Dat is nog wel even wat anders. Dát zijn allemaal goede redenen om zijn aftreden te eisen. Het zou ook helpen als de oppositie eens met een geloofwaardige tegenkandidaat kwam.

Maar laten we eens afstand nemen van dat alles. Laten we eens doen alsof Berlusconi een brandschoon politicus was, met een voorliefde voor jongere meisjes. Zou het uitmaken? Ik ben bang van niet. Waarschijnlijk zou men hem nog steeds vies en dus ongeschikt als leider vinden.

De Verenigde Staten staan erom bekend. Een politicus die gescheiden is, maakt in principe al geen kans meer om president te worden. Het is ook niet voor niets dat de extreem conservatieve Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee onlangs Barack Obama prees. Niet vanwege zijn beleid, want dat deugt van geen kant, maar omdat hij als goede huisvader een uitstekend rolmodel is. Tja.

Toch is deze houding niet alleen aan de andere kant van de oceaan te vinden.

Ook in Nederland speelt dit soort gevoelens steeds meer. Tijdens de afgelopen twee verkiezingscampagnes beklaagden opvallend veel mensen zich bij mij over het feit dat Mark Rutte vrijgezel was. Ze vonden hem verder een prima man, maar dat gegeven zat ze toch dwars. Ik antwoordde altijd dat hij daardoor juist alle tijd voor het land had en vroeg wat het probleem dan precies was. Dat konden ze niet benoemen, maar 'het hoorde niet'.

Er zijn weinig politici die meer gewaardeerd worden dan Mahatma Gandhi. Volgens de nieuwste biografie over India's vader des vaderlands was hij homo. Of in ieder geval bi, want hij had op zijn zeventigste seks met diverse vrouwen, onder wie zijn nichtje van zeventien. Zou het hem wél vergeven worden? Ik vrees dat zijn imago aardige deuken gaat oplopen. Een viespeuk is een viespeuk.

Eerlijk gezegd interesseert het mij geen spreekwoordelijke reet hoe het seksleven van onze politieke leiders er uitziet. Vanzelfsprekend hebben zij zich aan de wet te houden, maar binnen die grenzen is het onze zaak niet.

Zodra je begint met afkeuren van seksueel gedrag, beland je op een hellend vlak.

En in Nederland zijn we al aan het glijden. Dat Pim Fortuyn regelmatig darkrooms bezocht en beweerde seks te hebben met jonge Marokkanen, was in 2002 geen probleem. Maar dit land is zijn traditie van tolerantie razendsnel aan het verliezen. Ik moet nog zien hoe er gereageerd wordt als Mark Rutte anno 2014 homo zou blijken te zijn.

Zo ver laten we het hopelijk niet komen. Daarom even een testje: mag Berlusconi een meisje van achttien neuken? Heeft u er bezwaar tegen als Obama af en toe een zweepje voelt? Keurt u het af als het echtpaar Sarkozy orgies organiseert? Waardeert u Merkel nog als ze haar bedpartners onderpist? En is het een probleem als Poetin zich laat fisten? Ik ben benieuwd.