Dat maken minister Van Bijsterveldt (Emancipatie) en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag bekend. De bewindslieden willen paal en perk stellen aan de bedreigingen en intimidaties van homo’s, lesbiennes en transgenders (mannen die zich eigenlijk vrouw voelen of andersom). De afgelopen jaren regent het incidenten. "Heel veel jongeren voelen zich nog steeds niet veilig genoeg om uit de kast te komen”, aldus Van Bijsterveldt, die wijst op het hoge percentage zelfmoordpogingen (12 procent) onder deze groep.

De CDA-bewindsvrouw wil dat zowel leraren als leerlingen op scholen voor hun homoseksualiteit durven uit te komen. Opstelten benadrukt dat de antidiscriminatiewetaanpak ’spijkerhard’ zal zijn. "Geweld tegen homo’s is volstrekt onacceptabel, homo’s en lesbiennes kunnen rekenen op een overheid die voor hun veiligheid staat.”

De acceptatie van homoseksualiteit is bij grote groepen nog problematisch. Zo constateert het kabinet dat de houding onder jongeren bij etnische minderheden en in orthodox-religieuze gemeenschappen duidelijk negatiever is. In de ministerraad wordt vandaag de laatste hand gelegd aan de emancipatienota, die ervoor moet zorgen dat het klimaat in wijken en op scholen een stuk homovriendelijker wordt.

In 2009 werd binnen een half jaar één op de tien homo- en biseksuele mannen uitgescholden, geïntimideerd of gepest, bij lesbische en biseksuele vrouwen zelfs vier op de tien. Zestig procent van de daders is onder de 25. Een ’cultuuromslag’ in combinatie met een ’spijkerharde’ aanpak is volgens het kabinet noodzakelijk. "Homo’s moeten weer hand in hand over straat kunnen lopen en uit de kast kunnen komen”, stelt Van Bijsterveldt. „De straat moet veilig zijn, dit mogen we in onze samenleving niet accepteren”, vult Opstelten aan. „We zullen hier zonder aanzien des persoon tegen optreden. Iedereen heeft zich aan te passen. Mensen die dat niet kunnen, zullen het merken. Punt uit.”

Het openbaar ministerie (OM) gaat per 1 juni dubbele straffen eisen bij geweldsincidenten die het gevolg zijn van discriminatie. Daarnaast willen de bewindslieden de aangiftebereidheid omhoog brengen en moet de politie deze zaken met voorrang behandelen. Ook scholen dienen incidenten verplicht te gaan registreren en de inspectie inzicht in die data te geven. Bovendien volgt er een campagne, onder meer via populaire sites als Hyves en Facebook, om een gedragsverandering bij jongeren te bewerkstelligen.Dit jaar komt ook het langverwachte wetsvoorstel waardoor lesbische ’duomoeders’ niet meer naar de rechter hoeven om het kind van hun partner te erkennen. Daardoor wordt hun positie vrijwel gelijk aan die van de vader binnen een heterorelatie.

RB / bron: De Telegraaf