In het boek, dat de titel draagt ‘Malcolm X: A Life of Reinvention’, staat dat Malcolm een relatie had met een blanke zakenman.

Mr Marable was een van Amerika's meest gerespecteerde Afrikaans-Amerikaanse geleerden. Dat Malcolm X biseksueel zou zijn werd eerder al gezegd, in 1991, in het boek ‘Malcolm: The Life of a Man Who Changed Black America’ geschreven door Bruce Perry, die daarop door Malcolm X fans werd beschuldigd van racisme.

Velen hopen nu dat het nieuwe boek er voor kan zorgen dat homoseksualiteit niet langer als beschamend, verkeerd of ziek wordt bekeken door Afrikanen. Marable was een bekende historicus die veel aanzien oogstte onder zowel blanken als zwarte academici.

Malcolm X was één van de Amerikaanse leiders en woordvoerders van de Nation of Islam, een religieuze en politieke beweging die suprematie van het zwarte ras predikt. Hij was oprichter van Muslim Mosque, Inc. en de Organization of Afro-American Unity. Zijn "achternaam" X is een verwijzing naar het verleden van de Afro-Amerikanen die als slaven naar Amerika kwamen. Velen kregen daarbij dezelfde achternaam als die van hun eigenaren. De X duidt op het verlies van naam en identiteit. Op 21 februari 1965 werd hij vermoord door leden van de Nation of Islam, de drie hebben inmiddels hun staf uitgezeten en zijn allen vrij.

CF