1. Waarom zit jij op de post ‘homo-emancipatie?
Ik wilde graag woordvoerder ‘emancipatie’ worden. Ik ben groot gebracht met de gedachte dat homo’s niet anders zijn dan hetero’s. Ik kan oprecht verbaasd zijn als ik zie dat we pas zijn waar we zijn met de emancipatie. Vanuit die motivatie wilde ik graag deze portefeuille hebben.

2. Je zegt in een brief aan de minister-president dat je het van groot belang vindt dat Nederland de kar blijft trekken op gebied van homorechten. Wat moet er volgens jou nog gebeuren?
Ik heb een aantal punten genoemd in die brief. Na tien jaar vind ik dat je absoluut geen ambtenaren meer mag aanstellen die de mogelijkheid hebben een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht te weigeren. Het zou toch ook van de zotte zijn als iemand zegt geen joden of islamieten te willen trouwen? We willen het niet op de spits drijven, maar de grens is wat mij betreft wel bereikt. Geen nieuwe weigerambtenaren meer.
Een ander belangrijk aandachtspunt is het ouderschap bij homokoppels. Het meemoederschap is niet goed geregeld. In een lesbische relatie waarin één van de vrouwen een kind krijgt, moet de andere moeder een dure adoptieprocedure in gang zetten om de officiële moeder te worden. Daar moeten we zo snel mogelijk van af.

3. D66 is altijd erg uitgesproken pro-Europa. Toch zijn er veel EU-lidstaten die de regels wat betreft homo-emancipatie niet naleven. Gay Prides worden verboden en homohuwelijken worden niet overal erkend. Zou de EU hier niet veel strikter in moeten zijn?
Ja, zeker! Ik vind dat als in één van de lidstaten een homohuwelijk wordt gesloten, dat overal erkend moet worden. Daar moet de EU veel strakker in zijn. Het homohuwelijk is één van de beste exportproducten van Nederland. Kijk hoeveel landen het al hebben overgenomen! Wij kijken niet meer op van een man die het over zijn man heeft. Dat is enorme winst.
Nederland is altijd een heel tolerant land geweest, met de nadruk op geweest. We zien dat we door het politieke klimaat waarin we zitten, steeds meer ageren tegen buitenlanders in dit land. We accepteren steeds minder van wat anders is dan jezelf. Ik zag de documentaire ‘Help! Een homo in de klas!’. Ik dacht: “Ben ik nou wereldvreemd?’ Leerlingen van middelbare scholen geven aan dat ze bang zijn om naast een homo in de klas te zitten. Dat geeft maar aan hoe belangrijk het is om voorlichting te geven.

4. Gay.nl heeft 2011 uitgeroepen als themajaar sport omdat wij ervaren dat de sportwereld achterloopt wat betreft homo-emancipatie. Ben jij het daarmee eens?
Ja. Ik heb vragen gesteld aan de ministers van Sport en Onderwijs of ze de financiering voor de Alliantie Gelijkspelen willen voortzetten. Gelukkig heb ik als antwoord gekregen dat ze dat inderdaad gaan doen. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is dat we daar aandacht aan blijven besteden.

5. Is het niet heel gek dat er zo weinig openlijk homoseksuele topsporters zijn?
Ja, kijk naar de topvoetballers. Daar zouden geen homo’s zijn. Maar dat is natuurlijk statistisch gezien onwaarschijnlijk. Ze zijn er, maar durven er niet voor uit te komen. Terwijl dat heel belangrijk zou zijn. Ik zou het geweldig vinden als de topsporters laten zien dat je aan een stoere sport mee kunt doen zonder dat dat iets zegt over je geaardheid. Aan het angstige klimaat dat er heerst willen we iets doen. Met de Alliantie Gelijkspelen en door voorlichting in de klas. Maar misschien ook wel op de sportverenigingen. Coaches en trainers kunnen veel meer aandacht geven aan dat je elkaar niet voor homo uit moet schelden. Er moet aangegeven worden hoe beledigend het is, hoe stigmatiserend.

6. Hoe zie je het voor je? Met een campagne?
Campagnes alleen zijn nooit genoeg. Ik denk als je het doet in combinatie met aandacht op andere manieren, dat het kan werken. Ik vind bijvoorbeeld GTST erg belangrijk. Daar zit nu ook een homorelatie in. Daar werd eerst heel heftig op gereageerd, maar inmiddels vinden mensen het alweer normaler. Wat ik wil zeggen, als je al een campagne doet, moet je dat op veel verschillende manieren tegelijk doen.

7. Je hebt theologie gestudeerd. Ben je zelf gelovig?
Niet echt meer. Ik vind het net een brug te ver om te zeggen ‘ik geloof niets meer’, maar het stelt weinig voor. Het heeft niets meer te maken met kerken. Ik ben doopsgezind. Wij hadden al heel vroeg homoseksuele predikanten. Voor mij gaat het helemaal samen. Dat heeft te maken met hoe je de bijbel uitlegt. Als je de bijbel uitlegt als letterlijk ‘het woord van’, dan heb je een heel rare God. Het spreekt elkaar zoveel tegen.

8. D66 heeft zich hard gemaakt voor het zwaarder straffen van homofoob geweld. Betekent dit dan ook dat je voor streng straffen bent en niet voor het ‘pappen en nathouden’-beleid?
Over het aanpakken van geweld moet je niet teveel praten, dan moet er worden gestraft. Maar je moet wel oog hebben voor verschillen in achtergrond. Er zijn culturen waar het met de paplepel is ingegoten dat homoseksualiteit slecht is en dat je vrouwen mag slaan. Hen moet je leren waar het daadwerkelijk over gaat. Daar moeten we veel energie instoppen. Hierom vind ik het ook zo belangrijk dat alle scholen zich aan de kerndoelen houden. Er moet op iedere school iemand zijn of komen die aan kinderen uitlegt, dat homoseksualiteit net zo gewoon is als heteroseksualiteit. En daar moet de onderwijsinspectie op toezien.

9. Je hebt drie zoons, hoe zouden jij en je man erop reageren als een van hen uit de kast zou komen?
Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat dat zo zou kunnen zijn. Ik weet niet eens of het gezegd zou hoeven worden. Ik denk dat als een van mijn zonen homo zou zijn, hij op een gegeven moment gewoon met een vriend thuis zou komen, net zoals de anderen met een vriendin thuiskomen. Als je maar gelukkig wordt, dat is het belangrijkste. Het enige dat ik denk is ‘verdorie, dan moet je nog een hele weg gaan, want het is niet volledig geaccepteerd’. Mijn man en ik kunnen het wel helemaal accepteren, maar dan kun je nog wel in een situatie terecht komen waarin je het lastig kunt krijgen. Dat zou ik moeilijk vinden.

10. Een lezersvraag: wie is je favoriete weerman/weervrouw?
Erwin Kroll. Ik heb heel lang met Erwin samengewerkt en als ik hem zie denk ik ‘hoe bestaat het dat je met zoveel enthousiasme nog steeds het weer presenteert. Erwin is mijn weerman.

Zie hieronder het 'It Gets Better'-filmpje dat Pia heeft opgenomen:

KS

Lees ook:
» 'Weg met The Secret!' (16) reacties
» 'Sporters zijn bang voor supporters' (8) reacties
» 10 vragen aan: Ralph Moorman (35) reacties
» 10 vragen aan: Mathijs Vrieze (18) reacties