De Sunday Times meldt dat de verandering in de wetgeving binnenkort bekend zal worden gemaakt door Anne Milton, de minister van Volksgezondheid. Verschillende actiegroepen hebben er al jaren op gehamerd dat er ook homo's zijn die monogaam zijn, altijd veilig vrijen of celibatair leven. Volgens de regering is het daarom niet eerlijk dat homo's per definitie niet mogen doneren. Om de volksgezondheid te beschermen wordt echter een periode van 10 jaar zonder seks aangehouden.

Alhoewel gedoneerd bloed wordt getest op HIV en andere SOA's, is er een klein percentage van het gedoneerde bloed dat toch geïnfecteerd is met HIV door de tijd die er zit tussen een eventuele infectie met HIV en het moment waarop de infectie zichtbaar is in het bloed.

Volgens onderzoekers zou het toelaten van homo's die seks hebben gehad in de laatste 5 jaar de kans op geïnfecteerd bloed doen toenemen met 5 %. Door een periode van 10 jaar aan te houden zou dit gehalveerd worden. Tot nu toe wordt geschat dat 7% van de homo's met een actief seksleven toch al doneert. Het hele systeem van donatie berust sowieso op vertrouwen.

Van de ongeveer 86.500 mensen in Groot-Brittannië die HIV-positief zijn is 42% homo en 54% hetero. De meerderheid van de hetero's komt uit Afrika.

AN