Volgens de groep komen er elk jaar honderden HIV-positieve organen vrij, wat de kans op overleving voor vele mensen zou kunnen vergroten. Tot nu toe is dat gebruik nog illegaal.

Verscheidene medische experts staan achter het plan en zien geen reden waarom HIV-positieve mensen geen organen kunnen ontvangen die reeds besmet zijn. Veel HIV-patiënten hebben last van nierschade door het virus en/of de medicatie en moeten door een tekort aan organen soms erg lang wachten op een eventuele transplantatie. Soms zelfs te lang. Volgens dokter Segev van het John Hopkins ziekenhuis zou een verandering in de wet mogelijk 500 tot 600 extra organen opleveren.

Er zijn bezwaren dat de beschikbare organen een andere variant van het HIV-virus kunnen hebben dan een bepaalde patiënt reeds heeft, maar dokters zijn er van overtuigd dat door de zwakste patiënten te screenen dit probleem grotendeels ontweken kan worden. Volgens sommige doktoren kunnen HIV-positieve organen zelfs gebruikt worden bij HIV-negatieve donorontvangers. Men moet in bepaalde situaties afwegen wat zwaarder weegt, leven met HIV of nier-leverfalen.

In Zuid-Afrika zijn eerdere operaties tot nu toe succesvol gebleken.

AN