Vijftien jaar na het origineel zijn er natuurlijk genoeg horrorfilms gemaakt om in de zeik te nemen of te verbeteren. Dus pakte Wes Craven de camera weer op en besloot een nieuwe Scream te maken waarin wederom niemand veilig is.

Naast een stel nieuwe kids (o.a. Hayden Panettiere uit Heroes) zijn ook de originele helden Gale (Courteney Cox), Dewey (David Arquette) en überscreamqueen Sidney (Neve Campbell) weer terug. Sidney komt naar haar geboortedorp om haar boek te promoten, maar ook Ghostface keert terug... Dus niemand is veilig en iedereen is verdacht..
Terwijl het hele dorp op zoek is naar de dader, zijn onze hoofdrolspelertjes vooral druk met het analyseren van de regels van een moderne horrorfilm. Wat blijkt? Elke regel kan èn mag gebroken worden..

De film balanceert de volledige twee uur op het randje van over the top parodie en serieuse slasher. Vooral het eerste half uur zit zo vol met referenties en grapjes over andere horrorfilms dat het bijna teveel wordt. Daarna gaat het verhaal in hoog tempo verder en zit je er compleet in.
Het goede van Scream 4 zit hem in het feit dat je zelfs als geoefende kijker je compleet laat meeslepen in het spelletje van de zoektocht naar de dader. Regisseur Wes Craven leidt je maar wat graag om de tuin met verdachte shots en dubieuze uitspraken van de karakters waardoor de uiteindelijke killer redelijk verrassend is.

Het acteerwerk is beter dan verwacht, zeker van de jongere generatie. Emma Roberts speelt perfect het nichtje van Sidney wat altijd in haar schaduw staat en Hayden Panettiere zet ook een prima rol neer als stoere chick die beweert alles van horrorfilms af te weten. Maar eigenlijk steelt Courteney Cox de show met haar bitchy en zure opmerkingen als Gale terwijl Neve Campbell niets anders doet dan sip kijken en wijsheid uitdelen aan iedereen die het horen wil.

Maar uiteindelijk draait het om één ding bij Scream: de moorden. Ook dit keer slacht Ghostface een half dorp af en maakt daarbij gelukkig geen gebruik van ingewikkelde Saw-apparaten. Alle slachtoffers worden bloederig en grof aan het mes geregen, wat smullen is voor de èchte horrorfans

Kan Scream 4 door de horror-keuring anno 2011? Dat zeker: groffe kills, goed verhaal en fijn acteerwerk. En een grote opsteker: volgens de film is gay zijn de enige regel die nog geldt om een horrorfilm te overleven!

GJK