Gayaway is een bijzondere touroperator voor homo en lesbisch Nederland. Gayaway is in 2011 gestart, lid van de SGR, het Calamiteitenfonds en de IGLTA (International Gay & Lesbian Travel Association) en daarmee een volwaardige nieuwe speler op de Nederlandse markt.

Garantie op gayvriendelijkheid
Een reisorganisatie die gegarandeerd gayvriendelijke vakanties aanbiedt is iets nieuws. We hebben het dus niet over de toevallige nabijheid van een gaybar, of de ‘reputatie’ van een strand. “Homo's en lesbiennes willen ook lekker overal naar toe op vakantie en niet alleen naar standaard homovriendelijke bestemmingen als Ibiza of de Canarische Eilanden.

Daarom hebben we een breed aanbod in heel verschillende vakantielanden met gegarandeerd homovriendelijke hotels.”, zegt Erica Dankmeijer, die samen met een compagnon touroperator Gayaway heeft gelanceerd. “In sommige landen wordt erg moeilijk gedaan over hun geaardheid, het is soms zelfs strafbaar. Dan is het prettig om te weten dat er accommodaties zijn waar zij wel geaccepteerd worden. Alle hotels zijn persoonlijk geïnspecteerd en weten wie ze op bezoek krijgen, net als de reisleiders.”

Gayaway biedt dus vakanties aan waarin de gayvriendelijke houding van het hotelpersoneel, de reisleiders, tourgidsen etc. gegarandeerd is. Ook in landen waar je dit niet zo snel zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan landen in het Midden-Oosten.

Homo’s en lesbiennes, individueel, koppel of in groepen
Gayaway mikt met haar vakantiepakket op homo’s en lesbiennes, zowel singles als koppels. Voor elk wat wils dus. Wie graag tijdens zijn vakantie in contact komt met gays komt zeker aan zijn trekken, want behalve stedentrips en zonvakanties biedt de touroperator groepsreizen en geheel verzorgde rondreizen aan.

Voor lesbiennes is het vaak lastiger om leuke bestemmingen uit te zoeken. Daarom zijn er juist ook voor hen aparte reizen samengesteld, zoals het vrouwenfestival op Lesbos.

“Onze missie is dat iedereen zichzelf kan zijn en zich vrijuit gay moet kunnen voelen als hij of zij op vakantie is. Vandaar onze slogan “Jezelf zijn, ook op vakantie!”

De iniatiefneemsters, elk met jarenlange ervaring in de reisbranche, constateerden dat de huidige reisorganisaties een mager aanbod aan echte gayvakanties hebben. Erica Dankmeijer: “De meeste grote touroperators gebruiken hun eigen product en gooien er een regenboogvlag overheen. Wij kiezen bewust voor ‘gay owned’, ‘under gay management’ of gayvriendelijke accommodaties. Ook onze lokale vertegenwoordigers tekenen hiervoor. Daarnaast viel het ons op dat het aanbod voor gay groepsreizen voor singles en echtparen erg mager is. Dus daarop spelen we in.”

Midden-Oosten
De initiatiefneemsters zelf zijn bijzonder enthousiast over Tel Aviv. “Dat is de officieuze gay capital van het Midden-Oosten, met jaarlijks een indrukwekkende gayparade in juni. Een leuke tip is het Brown Hotel, dat zich uitstekend leent voor een stedentrip.” Egypte en Marokko komen ook ruimschoots aan bod: “Zo is Dahab een van de meest relaxte plaatsen van Egypte voor duikvakanties, zowel voor beginners als gevorderden. In Marokko zijn er prachtige riads, en je kunt er ook overheerlijke kookcursussen doen, zowel individueel als in een groep.” Bezoek de website www.gayaway.nl voor het laatste aanbod van gay
vakanties en meld je aan voor onze nieuwsbrief.