“Voor alles is een eerste keer”

Zo’n ongelofelijke clichézin, maar eigenlijk wel waar. Natuurlijk is er maar één eerste keer voor het halen van je middelbareschooldiploma en voor je zwemdiploma A en B en misschien zelfs C. De eerste keer in mijn eentje naar school lopen, de eerste keer uit de klas gestuurd worden. De eerste keer stiekem televisie kijken in bed, terwijl je moeder denkt dat je al slaapt. De eerste keer met een zaklamp onder je deken je spannende boek uitlezen. De eerste keer gepest worden, de eerste keer een klap geven en ontvangen. De eerste keer een slaapfeestje. De eerste keer naar de middelbare school. De eerste keer dat je een kroeg in gaat en geweigerd wordt omdat je nog lang geen zestien bent. Dat is de leeftijd dat ik dingen begin te onthouden. De eerste keer een hele nacht doorhalen met alcohol. De eerste keer een jointje roken. Er is zelfs een eerste keer voor drie weken alleen thuis, omdat je ouders op vakantie gaan. En dan natuurlijk een feestje houden. Eigenlijk kun je je altijd de eerste keer herinneren, ook al was die totaal niet bijzonder.

Alle keren tussen de eerste en de laatste keer vervagen op den duur.

Alle bovenstaande ‘eerste keren’ interesseren jullie geen reet natuurlijk, maar ze laten wel zien wie ik ben. En misschien wel wat je kan verwachten. Ik leef graag in het verleden, maar nog liever in het heden. Ik droom graag over de toekomst, maar zeg ook vaak ‘weet je nog’.

Zo is er een eerste keer voor zoenen met tong, een eerste keer voor ‘all the way’ seks, een eerste keer voor ontmaagding. Al lijkt het me wel fijn om die eerste keer over te doen met een vrouw die me niet over de telefoon dumpt, terwijl ze drie straten verder woont. Er is een eerste keer voor een verliefdheid, er is een eerste keer dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. Hoe cliché ook, het was echt een lerares, wel pas op de middelbare school. En ook werd ik voor het eerst verliefd op een gozer, daar was ik nog meer van in de war, ik was net zeventien en dacht toch echt dat ik lesbisch was. Toch niet dus. Een eerste partner en een eerste gebroken hart. Een eerste keer vreemdgaan. De eerste keer samenwonen en de eerste echte ruzie waren al meer dan twee jaar geleden. De eerste keer dat ik een ruzie volwassen oploste was gisteren.

Een eerste keer is er voor alles maar één keer, toch?

Eerste keren zijn vaak eng. Je weet niet echt wat je te wachten staat, hoe een ander reageert. Maar ik hou wel van die spanning van een eerste keer. Die spanning voel ik nu ook bij deze eerste column. Toch is dit niet mijn eerste online column, maar het is wel de eerste keer dat iemand kan reageren. Dus laat ik maar hopen dat deze eerste keer goed ontvangen wordt, anders doe ik het volgende maand gewoon over, maar dan beter.

Kim Raven