Vorig jaar oktober gaf het Europese Hof in Straatsburg een boete aan Rusland voor het verbod op Gay Prides en kregen stadsautoriteiten een boete van 2800 euro die diende als compensatie voor de juridische kosten van verscheidene homo-organisaties.

De vorige burgemeester van Moskou, Yuri Luzhkov, was een grote tegenstander van de parades die hij als satanisch omschreef. Hij werd ontslagen in september. Ook de huidige burgemeester Sobyanin is geen voorstander van Pride, maar men gaat nu toch overstag.

De meest gerespecteerde homo-activist van Rusland, Nicolai Aleksejev, heeft de beslissing met grote vreugde begroet. De mars zal op 28 mei plaatsvinden met rond de 500 deelnemers. Het doel van de Pride Parade is om de Russische samenleving te voorzien van objectieve informatie over homoseksualiteit en de bijdrage van prominente homo's aan kunst en cultuur.

Aleksejev: "De overheid zal nu de veiligheid van de deelnemers moeten waarborgen in overeenstemming met uitspraken door het Europese hof voor de Rechten van de Mens." In het verleden werden activisten die toch een soort van Pride hielden niet alleen aangevallen door skinheads en religieuze groeperingen, maar ook door leden van de politie.

AN