Dit is waar jij en ik, na al die maanden mutsen, shawls, handschoenen en wanten,  naartoe hebben geleefd. Na laag over laag jezelf dikker en bulteriger door alle kleding de stoep over te moeten slepen, is er nu rust. Een spijkerbroek en t-shirt (nu nog aangevuld met vest of dunne jas) zal volstaan. De zonnebril en slippers zijn de enige heuse mode-items die er nog toe doen. Het genieten kan beginnen! Of niet?!

Zelfs bij de eerste waterachtige zonnestraaltjes was het al zover.

Niet alleen ik en mijn stylo vrienden en vriendinnen zien het terras wel zitten, ook de minder oplettende aangeklede mens neemt het ervan. Kijk, het terras is natuurlijk niet alleen voor mensen weggelegd die de moeite doen zich leuk aan te kleden. Het is als een verjaardagsfeestje van de lente. Dat je het terras mag betreden op uitnodiging van de zon. Je moet in je kleding laten zien hoe dankbaar je daarvoor bent. Sowieso is het leuk voor de andere bezoekers van het terras dat ze niet tegen een grote homp naakt vlees aankijken. Zoals wij dat soms wel moesten...

De zomer en lente zijn de uitgelezen seizoenen waarin je jezelf in de etalage mag zetten.

Iedereen weet dat je in die periode op je best bent en dat mag gezien worden! Mensen eten soms hele winters niet of trainen zich de blubber voor het badpakkenseizoen en ook op het terras zijn de shirtjes klein en de hempjes strak om het allemaal onder de aandacht te brengen bij de sekse waar de voorkeur naar uit gaat. Het is immers de tijd van bloemetjes en bijtjes, bijtjes en bijtjes en bloemetjes en bloemetjes. Sommige mensen snappen in dit geval niet helemaal dat je voor seksuele zon-aandacht je shirt ook gewoon aan kunt houden. De verbeelding is het lekkerst en met een goedgesneden broek of shirt ziet men ook al dat lekkers wel.

Echter is het toch vooral de wat oudere, ‘volle’ heteroseksuele man die het nodig vindt op een terras zijn bovenkleding naast zich neer te leggen om zo optimaal te genieten van de zon en al het lekkers om zich heen. Die zon schaamt zich soms rot als ze de lichamen ziet die haar aanbidden en mijn prosecco smaakt bij dat soort aanblikken ook stukken minder. Ik denk dat het vooral komt door dát soort naakt dat de zon zich niet zo vaak laat zien in dit land: ze vindt het niks om er tegenaan te moeten kijken.

Mijn tip: kleed je mooi voor de zon en ze zal vaker komen schijnen. Let maar op!

Allan Vos