Op deze 'verzamelaar' zijn oude nummers van haar albums The Sensual World en The Red Shoes in een nieuw jasje gestoken. Zo zijn alle nummers voorzien van nieuwe vocalen en zijn hier en daar de wat gedateerd klinkende drumpartijen vervangen. Op de eerste single, Deeper Understanding, is Kate's inmiddels 13-jarige zoontje Albert te horen, die de stem van de computer voor zijn rekening neemt.

Op het album is ook een andere versie van haar single The Sensual World te horen. Oorspronkelijk wilde Bush eind jaren '80 in het nummer al tekst uit het boek Ulysses van James Joyce gebruiken, maar kreeg hiervoor destijds geen toestemming van zijn nabestaanden, waarop ze besloot zijn tekst te vervangen door een zelfgeschreven tekst. Nu, 22 jaar later, heeft ze opnieuw toestemming gevraagd en gekregen (want over twee jaar vervalt het auteursrecht op die tekst, dus waarom nu nog moeilijk doen?) en kan het nummer dus gehoord worden zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Wel met een nieuwe titel, Flower of the Mountain, en diepere vocalen van Bush, die nu een beetje klinkt als je dronken tante (maar de nieuwe uitvoering is prachtig). Ook This Woman's Work, een nummer dat Bush oorspronkelijk maakte voor de Kevin Bacon-film She's Having a Baby, is in bewerkte vorm op Director's Cut te horen. De nieuwe versie is zo'n 3 minuten langer en is echt adembenemend mooi geworden. Director's Cut is over twee weken verkrijgbaar, later dit jaar komt er wellicht ook nog écht nieuw materiaal aan. Kijk onder alvast naar de videoclip van Deeper Understanding:

De Britse singer/songwriter Imogen Heap heeft haar fans altijd al uitgebreid betrokken bij haar artistieke proces. Met wisselende resultaten, want je kunt je afvragen hoe boeiend het is om naast het schrijven van nieuwe muziek ook mee te krijgen dat een zangeres een nieuwe toiletbril heeft aangeschaft. Zowel bij het opnemen van haar albums Speak For Yourself als Ellipse vroeg ze via haar website om reacties op bepaalde stukken muziek die ze had gecomponeerd, en deed ook echt iets met de feedback die ze kreeg. Tijdens haar laatste tour mochten fans (na een online auditie) een nummer meespelen op het podium (wij kregen in Amsterdam een harpspelend Barlaeus/conservatoriummeisje), en gaven plaatselijke fans input om te bepalen wat de setlist van die avond zou worden.

Nu is ze aan het werken aan een nieuw album, maar niet op de conventionele manier. Heap wil in een periode van drie jaar iedere drie maanden een nieuw nummer opnemen en uitbrengen. Fans krijgen dit keer de kans om muziek of geluidsbestandjes te uploaden, en om ideeën en woorden voor songteksten in te sturen. Heap breidt alles aan elkaar, en zo is een tijdje terug het eerste nummer Lifeline ontstaan. Het nummer is inmiddels verkrijgbaar op iTunes.

Ook verkrijgbaar op iTunes: het nieuwe album van RuPaul. Inmiddels wordt op OUTTV het derde seizoen van RuPaul’s Drag Race uitgezonden. Toen RuPaul begin jaren 90 een hit had met de single Supermodel (You Better Work) verwachtten denk ik maar weinig mensen dat ze bijna 20 jaar later nog steeds succesvol zou zijn als artieste. Maar haar show RuPaul’s Drag Race is in Amerika de bestbekeken show op tv-zender LOGO en ook Drag U, het programma waarin huisvrouwen metamorfoses krijgen van kandidaten uit Drag Race, loopt aardig. En nu is er dan ook RuPaul’s vijfde studioalbum (als je een stel remixalbums en haar kerstalbum met de toepasselijke titel Ho Ho Ho niet meerekent) Glamazon, die in Amerika verscheen op dezelfde dag als de zinderende finale van het derde seizoen van Drag Race.

Op het album is o.a. Superstar te horen, het nummer waarvan een aantal kandidaten van Drag Race hun eigen versie mochten opnemen. Op het titelnummer probeert de 50-jarige drag queen weer een nieuwe slogan aan de man te brengen: Sashay, Shante, panther on the runway! (wat ik overigens eerst verstond als ‘Heather on the runway’, een leuke knipoog naar een groepje kandidaten dat zichzelf de Heathers noemde, maar helaas). Het album is, net als voorganger Champion van twee jaar geleden, een prima album, lekker gevarieerd, met dit keer wel wat minder auto-tune, maar dat heeft RuPaul eigenlijk ook helemaal niet nodig. Hoogtepunten zijn de nummers Glamazon, Responsitrannity en Get Your Rebel On. Hopelijk komt ze binnenkort weer eens in Nederland optreden.

En tenslotte: voor iedereen die het nog niet kijkt: haast je naar RTL Gemist om alle 6 de afleveringen van Echte Meisjes in de Jungle te kijken, want aanstaande donderdag wordt de aflevering uitgezonden waarin Ymke wordt gebeten door een slang! Het arme meisje belandde zelfs in het ziekenhuis! Daarnaast biedt Dames in de Dop winnares Michella met haar fantastische quotes ook genoeg vermaak (‘ik weet het verschil tussen links en rechts niet, ik ben zo dyslectisch als de pest!’), om over Take Me Out-kandidate Britt nog maar te zwijgen. Volgende keer moeten er een stel homo’s mee naar Suriname, vind ik!

MartijnT