Burgemeester Van Beek had een enthousiaste toespraak voor de 3Js in petto. “Deze kanjers gaan afrekenen met een nationale frustratie en de finale halen. Zijn we dromers, zijn we dwazen? Proberen we te lopen over zee? Welnee! Europa is er rijp voor en zo niet, dan ligt het aan Europa.” De burgemeester had ook nog enkele waarschuwende woorden: “Jullie vechten niet alleen, maar ons nationaal belang rust op jullie schouders.”

Ook de Volendamse collega’s van Jan, Jaap en Jaap hebben veel vertrouwen in het trio. Jan Smit gaat dit jaar voor het eerst op de stoel van Cornald Maas als commentator zitten. Hij heeft Maas niet gesproken voor tips: “Ik doe het samen met Daniel Dekker. Die spreek ik wel vaak. Maar Cornald heb ik niet gesproken. Ik heb een cd waar alle inzendingen op staan en daarnaast heb ik alle informatie over alle bands en artiesten. Je moet wel weten waar je over praat. Ik ga pas vlak voor de halve finale die kant op, dus ik heb nog even de tijd. Duitsland en Engeland zijn naast de 3Js mijn favoriet, ik verwacht dat zij hoog zullen eindigen.”

Nick en Simon kunnen wegens optredens in Nederland zowel de halve finale als de finale niet bijwonen. “Het liefst hadden we met de vlag gewapperd in het publiek. We kunnen de liveshows niet bijwonen, maar gaan zeker ons best doen om voor die tijd nog even langs te komen.”

Monique Smit lijkt nog het meest overtuigd van Nederlandse winkansen: “Jan (Dulles, red.) zingt al zo lang en Jaap en Jaap zijn ook topmuzikanten, dus dat gaat helemaal goed komen. Ik geloof wel in de winst. Ik heb een heel goed gevoel. Als het niet zo is, dan is dat jammer. Maar qua zangtalent vind ik dat ze in ieder geval de finale moeten halen. Als dat niet zo is, gaat het niet om het zingen. Het is ook show, maar kom op, je moet toch ook een beetje kunnen zingen!? Omdat de 3Js niet zenuwachtig zijn, ben ik dat ook niet.

Zelf denkt Monique niet snel op het Songfestivalpodium te staan: “Ik heb er nooit over nagedacht, maar ik denk niet dat het iets voor mij zou zijn. En volgend jaar gaan ze niet weer voor een Volendammer. Dat wordt vast niet geaccepteerd.”

Tim Douwsma

Nu we Monique toch spraken, vroegen we haar meteen naar haar samenwerking met Tim Douwsma. Samen namen ze het duet ‘Eén Zomeravond Met Jou’ op. Is ze tijdens de opnames verliefd geworden op de jonge god? “Nee, dat niet. Ik heb een heel lief vriendje thuis en woon inmiddels al een jaar samen. Maar ik kan het hartstikke goed met Tim vinden, hij is lekker nuchter en lekker normaal. Dat past goed bij mij.”

Ze weet nog niet of ze in de toekomst nog een keer met Douwsma gaat samenwerken. “Maar ik vond het in ieder geval hartstikke leuk, dus als ze me zouden vragen, zou ik geen nee zeggen!”

KS