De man, Steven van Helvoort, woont sinds een jaar op het Van Beuningenplein in Amsterdam West. Hij wordt sinds die tijd geterroriseerd door een groep Marokkaanse jongeren uit de buurt. De politie gaf hem het advies om vooral niet de publiciteit te zoeken.

Elly Lust, naast woordvoerder van politie Amsterdam-Amstelland ook voorzitter van het netwerk Roze in Blauw, ging gisteren bij AT5 in op het verhaal. Ze zegt dat de politie feitelijk weinig voor het slachtoffer kan doen: "We kunnen luisteren, we kunnen bemiddelen. Meneer vertelt dat er tegen z’n raam aan gespuugd wordt. Er is een belangrijk verschil tussen melding en aangifte. Van spugen tegen een raam kun je geen aangifte doen. Het is lastig om dan iets te doen. We hebben ons te houden aan regels en wetten voor de manier waarop we optreden."

Buurtbewoners

Ze vervolgt: "We kunnen in gesprek gaan met die jongens, maar ik vind eigenlijk dat de hele straat moet zeggen: ‘wat doen we nou met onze buurtbewoner’. Hij moet het blijven melden, dat geeft ons dossier. Van beledigingen als ‘kankerflikker’ kan de man aangifte doen. Vervolgens is er wel het probleem dat het bewezen moet worden."

Lust was niet op de hoogte van het advies om geen publiciteit te zoeken, dat een agent aan het slachtoffer had gegeven. "Het is waarschijnlijk vanuit de beste bedoelingen gegeven. Waarschijnlijk werd bedoeld: ‘als je met je gezicht op tv komt, kan het de situatie verergeren’. Daarbij niet zeggende dat hij zichzelf onzichtbaar moet maken want zichtbaarheid wat betreft geaardheid hoort bij de stad. 

Lust roept Amsterdammers op om juist zichtbaar te zijn: "Ga dan ook allemaal hand in hand lopen. Dan wordt het een normaal beeld in de stad." Tegelijkertijd onderkent ze wel dat het niet altijd eenvoudig is in de hoofdstad. "Het is laveren tussen verschillende culturen. Zichtbaarheid is belangrijk, maar ik wil ook dat mensen veilig blijven. Dat is een smal evenwicht."

KS