Potiche is gebaseerd op een toneelstuk en speelt zich af in Noord-Frankrijk in 1977 waarin Suzanne - het karakter van Deneuve, een huisvrouw is wiens echtgenoot een paraplufabriek runt (leuk weetje: Deneuve speelde in 1964 in een andere film met paraplu’s: Les Parapluies de Cherbourg). Ze is ietwat onderdanig ingesteld, ziet voor de goede vrede door de vingers dat haar man haar al jaren bedriegt en legt zich erop toe om hem en haar twee inmiddels volwassen kinderen te verzorgen. Maar als de werknemers van de fabriek besluiten te staken voor betere arbeidsvoorwaarden, en haar man het runnen van de fabriek even niet meer aan kan, besluit Suzanne de leiding tijdelijk over te nemen. Daardoor zien we haar ontwikkelen van een ‘trophy wife’, een vrouw die er eigenlijk voornamelijk is om haar man goed voor de dag te laten komen, tot een vrouw met een eigen identiteit en ambitie.
 
Hechte samenwerking
Ozon wist vanaf het begin dat hij opnieuw met Deneuve wilde samenwerken. ‘Het toneelstuk was in essentie een vehikel voor komedie actrice Jacqueline Maillan, en zo heeft zij de rol destijds ook gespeeld. In plaats van een soortgelijk actrice als Jacqueline Maillan te casten, besloot ik voor een heel ander type te gaan en bood ik de rol aan aan Catherine Deneuve, waar ik in 8 Femmes al eerder mee had samengewerkt. Door die ervaring wist ik dat zij in staat zou zijn om het karakter uit te diepen. Suzanne is een karikatuur, net als de andere karakters in de film. Ze is de brave echtgenote van de eigenaar van een fabriek in een dorpje, maar geleidelijk aan breekt ze los en ondergaat ze een aantal transformaties om een nieuwe vrouw te worden. Het was geweldig om weer met Catherine samen te kunnen werken. Bij 8 Femmes was er wat spanning op de set en Catherine was één van de acht vrouwen en ik had mezelf voorgenomen om zo onpartijdig mogelijk te zijn. Daardoor konden we niet echt een band ontwikkelen terwijl we dat wel graag hadden gewild.’ Tijdens Potiche waren Ozon en Deneuve echter meteen heel erg hecht. ‘Ik bood haar de rol aan voordat ik zelfs wist wie de film zou gaan produceren. Ze is betrokken geweest bij alle facetten van de ontwikkeling van de film: het script, de productie, de casting. Ze heeft geïnvesteerd in het karakter, waar ze echt van hield. We hebben enorm veel lol gehad tijdens het filmen.’Om zo vroeg bij een film betrokken te raken was een kans die Deneuve met beide handen aangreep. ‘Ik houd ervan om helemaal in het begin al erbij te komen, om een film echt te kunnen begrijpen, mijn mening te geven en dingen te kunnen bespreken. François weet precies wat hij wil, en ik probeerde zoveel mogelijk met hem mee te gaan. Sommige acteurs beginnen liever pas wanneer het script helemaal klaar is, maar ik vind het juist fijn om er al wat eerder bij te zijn. Ik heb van alle kanten informatie nodig zodat het karakter dat ik speel echt vorm kan krijgen. Ik kan niet zomaar zelf een karakter creëren vlak voor de opnames. Natuurlijk heb ik altijd van tevoren wel een idee in m’n hoofd, maar ik kan het karakter pas echt goed opbouwen als ik me wat meer in het hele filmproces meng.’

Veeleisend
Deneuve vond het fijn om opnieuw met Ozon samen te werken. ‘Het feit dat we al eens eerder hadden samengewerkt maakte het al een stuk makkelijker. Ik kende hem en hij kende mij, en dat heeft een boel tijd bespaard. En dat was goed, want ik moet zeggen dat ik er in het begin best tegen opkeek om in vrijwel iedere scène te zitten. Het filmen ging dan ook in een hoog tempo. François houdt er niet van om tijd te verspillen, je hoeft bij hem nooit lang op dingen te wachten. Hij is snel, intens, goed bij de tijd en weet knopen door te hakken. Tegelijkertijd is het ook een perfectionist. Ik had het gevoel dat we erg op elkaar ingespeeld waren. Het script was erg specifiek geschreven en erg gestructureerd, maar ik vond dat de acteurs binnen die structuur enorm veel vrijheid hadden. Ik voelde me verwant aan het hele project, en had steeds het gevoel dat ik naar een nieuwe hoogte werd gebracht.’ De film werd niet in Frankrijk opgenomen, maar in België. ‘Het is altijd beter om niet in Parijs te filmen. Je ziet elkaar veel meer dan wanneer iedereen na het filmen ’s avonds steeds naar zijn eigen huis gaat. Dat is goed voor de team spirit. De opnames waren enorm leuk en intens, toen we klaar waren was iedereen bedroefd. Je weet nooit hoe de sfeer op een filmset zal zijn, het hangt heel erg van de regisseur en de crew af, maar het is essentieel voor het succes van de film, vooral bij een comedy. Het moet allemaal een beetje licht en gezellig zijn. Maar toen ik na het filmen er op terug keek was de shoot ook wel weer veeleisend!’

Het verhaal van Potiche speelt zich af in 1977. Toch vindt Catherine het verhaal ook nog van deze tijd. ‘François heeft vrij snel een grappig, energiek script geschreven, dat nog steeds erg relevant is met betrekking tot de plek die vrouwen in de hedendaagse samenleving hebben. Natuurlijk zijn in dertig jaar tijd wel dingen veranderd, maar niet heel erg. Zoveel dingen die in het verhaal gebeuren zijn op dit moment nog steeds gaande: stakingen, werkgevers die gegijzeld worden, vrouwen die niet veel macht hebben, althans niet ten opzichte van mannen. Die strijd is nog lang niet voorbij.’Feminisme, incest en ingestudeerde dansjes
Ozon vond het dan ook belangrijk dat het publiek zich kon identificeren met Suzanne, een zogeheten ‘trophy wife’ die weigert om nog langer op een kastplank te blijven staan. ‘In die zin is Potiche ook wel een feministische film,’ vervolgt Ozon. ‘Het neemt de persoonlijke ontwikkelingen van Suzanne enorm serieus. Het publiek vindt haar aardig, moedigt haar aan en is blij dat ze tot bloei komt. In Frankrijk is théâtre de boulevard een genre dat zich laat kenmerken door lichte, maffe en vaak ook uitbundige komedie. Ontwikkelingen op zowel het sociale, emotionele en politieke vlak worden verkend, maar uiteindelijk komt iedereen weer op zijn pootjes terecht. In mijn versie van het verhaal probeer ik dingen echt op te schudden; Suzanne probeert als vrouw een echte plaats in de samenleving te vinden, probeert de door mannen gedomineerde orde op z’n kop te zetten, en daarnaast heeft haar zoon ook nog eens een incestueuze relatie!’ Suzanne’s zoon wordt overigens gespeeld door Jérémie Renier, de acteur die we een aantal jaar geleden zagen in de film Un Amour Á Taire, over de vervolging van homo’s in de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot die film, is Potiche een komedie met veel campy momenten. Zo doen Deneuve en tegenspeler Gérard Depardieu tijdens een scène in een dansclub zomaar een aantal ingestudeerde pasjes op de felgekleurde dansvloer. Ook actrice Karin Viard speelt een prettige rol in de film, als de secretaresse van de man van Suzanne, die er genoeg van heeft om altijd maar op zijn avances in te moeten gaan. Al met al een film die de moeite waard is om te gaan zien, al is het alleen al om de opening van de film waarin Deneuve in een Sneeuwwitje-achtige setting door het bos loopt en kleine gedichtjes schrijft over de aanwezige diertjes.

MartijnT

De nieuwe Goldgift!
De dvd van Potiche is vanaf nu overal verkrijgbaar. Maar iedereen die nú Goldmember wordt voor een jaar ontvangt de dvd gratis thuis. Let op: zolang de voorraad strekt, op=op, weg=weg! Dus wees er snel bij! Een Goldmembership kost € 59,95 (omgerekend nog geen 5 euro per maand). Prima te doen dus!

Wat maakt een Goldmembership ook alweer zo leuk?

  • Goldmembers kunnen kiezen of ze expliciete foto's van andere gebruikers wel of niet willen zien. Zo wordt Gay.nl zo netjes als je zelf wil!
  • Altijd al willen weten wie er drie keer per dag op je profiel kijkt maar je nooit aan durft te spreken? Bekijk de laatste 24 bezoekers van je profiel!
  • Weet je even niet meer welke Mariah Carey songtekst jouw diepste gevoelens momenteel het beste weergeeft? Als Goldmember kun je eindeloos variëren met kleuren, lettertypes en –groottes en zelfs met html! Bovendien mag je véél meer foto's plaatsen (50 ipv 15)!
  • Word je om de dag aangesproken door dezelfde persoon die benieuwd is of je vandaag wél met hem wil daten? Gebruik de 'Negeer' knop voor een beetje rust in je leven!
  • Goldmembers maken regelmatig kans op extraatjes! Gastenlijst plekken voor feestjes, cd's en andere hebbedingetjes!)
  • Vind je iemand heel gezellig maar ben je er nog niet helemaal klaar voor om een vriendenverzoekje te sturen? Voeg hem/haar dan toe aan je favorieten! En als het wederzijds is (de ander heeft jou ook als favoriet aangeklikt), dan kun je dat zien. Goldmembers mogen een onbeperkt aantal favorieten kiezen, Lightmembers maximaal 3.
  • Ben je even helemaal de draad kwijt en wil je weten met die je recentelijk berichten hebt uitgewisseld? Je laatste berichten staan op een overzichtelijke pagina gegroepeerd.
  • Heb jij ook geen zin om constant de webcamjongens onder je vriendenlijst te zien of wil je Gay.nl gewoon op kantoor of op een gezamenlijke computer aan kunnen hebben, dan kun je als Goldmember de expliciete pornobanners uitschakelen.

En nog veel meer! Voor nog geen 5 euro per maand heb je al een verguld profiel én de gratis Potiche dvd! Klik hier om je aan te melden!