Ik start even met de gezellige weetjes. Italie is er voor het eerst sinds 1997 weer bij. Indertijd besloten ze dat hun eigen San Remo-festival superieur was aan het songfestival en deden niet meer mee, dit jaar sturen ze gewoon de winnaar van datzelfde festival en kijken wat er gebeurt (mijn voorspelling? Vrij weinig!) Lena, die vorig jaar won, doet dit jaar gelijk weer mee namens Duitsland en oud-winnares Dana ‘Diva’ International doet het ook nog eens over. Nederland zal vertegenwoordigd worden door maarliefst 3 J’s, twee zusjes en een ex-profvoetballer.

Op dinsdag 10 treden de eerste negentien halve finalisten aan en dat is een erg gemiddeld avondje. Veel mwah-liedjes die er niet uitspringen en een paar afschuwelijkheden uit Kroatie, Portugal en Albanie. De opvallende acts komen uit Turkije die hun rockende gitaren gaan ondersteunen met veel te veel act en uit Armenie, want da’s gewoon een gezellige inzending. Rusland en Griekenland gaan altijd door, maar of dat dit jaar terecht is? De mannen zijn fraai maar de liedjes wat minder. Let vooral op Hongarije, mits goed uitgevoerd lijkt dat de allersterkste inzending op dinsdag.

En dan is het op donderdag 12 mei tijd voor Nederland en Belgie. Deze tweede halve finale lijkt een stuk enerverender te worden dan de eerste vanwege een mooiere diversiteit aan goed en kwaad. Helaas voor ons zijn er ook wat meer geheide finalisten te noteren en daar staan wij dan weer niet bij. Belgie gaat de plank misslaan met een acapella-draak door een loszanderig groepje. Los van elkaar kunnen ze wel wat maar het samenraapsel en het te slechte lied en de irritante repeterende tekst gaan niet werken.

Jan Dulles en co hebben er  hun  lied vertaald naar “Never Alone” en dat is zowaar geen slechte zet. Allerlei taalpuristen gingen er op voorhand vanuit dat het slecht gedaan zou worden, maar de tekst blijft overeind en de sound is zelfs verbeterd. De repetities brachten helaas drukbewegende backings nogal prominent in beeld en we weten sinds de Toppers dat niemand daar wat aan heeft, of waren ze heel duur? Jan werd bij de tweede repetitie in een oubollig wit pak gehesen maar zijn stem klonk al beter. Bij de bookmakers staan we in de middenmoot en dat is al wat beter dan de vorige jaren dus zonder veel zekerheid is er een klein beetje hoop.

Let verder donderdag op Jedward uit Ierland. De blonde tweelingen terroriseerden vorig jaar de Britse X-Factor met afschuwelijke versies van Ghostbusters en Under Pressure en gaan nu kraaiend vals de ether in met “Lipstick”. Dit gaan we wellicht niet horen want hun backings maken meer herrie dan Jedward bij elkaar. Sommige mensen vinden de Mika rip-off van Denemarken wel goed, ik zie zelf meer in Roemenie en Zweden. Voor de homo’s treden ze aan met Eric Saade, het heetste hapje van de avond, en een glazen kooi. De act is volgens aloude IKEA-traditie erg goed in elkaar gezet en dus mogen ze zaterdag geheid weer. Anastasia van Wit Rusland wordt gesponsord door d’r eigen VVV en zingt voluit “I love Belarus”.  Lekker gek is dat wel. Dana de Diva kan niet meer zingen en haar “Ding Dong” is oninspirerend. Toch zal ze het wel redden.

De sterkste van de avond gaat een geheel onverwacht land worden. U gaat namelijk het meest letten op: Rockefeller Street. De Estse inzending is sterk, blijft hangen, zangeres Getter Jaani kan ook nog behoorlijk zingen en ze kan een trucje. Geheide finalist en waarschijnlijk kandidaat voor de top 5.

Tot slot zijn er vijf liedjes direct geplaatst. Een zinloos Spaans prutteldeuntje en Lena d’r nieuwe liedje gaan niet winnen. Italie krijgt vast sympathy votes omdat ze er weer bij zijn en echt een heel fijn jazzy zomermuziekje sturen. Maar de echte kansen zijn voor een ijzersterke Franse operameneer en de Engelse boyband Blue die weer samen zijn en heel opportuun zingen “I can”. Beide acts worstelen nog met hun live performance, maar als ze dat voor zaterdag op orde hebben, wordt het feest.

Voorconclusie: vorig jaar was overwegend afschuwelijk en toch redde Sieneke het niet. Als de J’s de finale halen, is dat ondanks een wat hoger algemeen niveau en dat zou dus extra knap zijn, maar mark my words: we zitten alweer in de lastigste van de twee halve finales. De winnaar komt dit jaar uit Engeland, Frankrijk, Estland, Zweden of Hongarije. Ik ga even een bookie opzoeken en mijn geld inzetten op “Rockefeller Street”, go Estland!

Robbert Jan Proos