Gekwalificeerd zijn: Servie, Litouwen, Griekenland, Azerbeidzjan, Georgie, Zwitserland, Hongarije, Finland, Rusland, IJsland.

Uitgeschakeld zijn: Polen, Noorwegen, Albanie, Turkije, Armenie, Malta, San Marino, Kroatie, Portugal.

Morgen (woensdag) verschijnt een extra column van Robbert Jan over de eerste halve finale (twitter.com/rjproos)!

22.51: Er wordt eerst nog wat tijd gerekt door een aantal mannelijke trommelpotten.

22.49: Op naar de uitslag!

22.40: Speciaal voor gay.nl/dilemmae: Armenië had hete dansers!

22.33: Er gaan er tien door naar de finale van deze 19 artiesten. Wij gokken (lees:hopen):

Azerbeidzjan, Litouwen, Hongarije, Malta, Albanie, Servie, Noorwegen, Polen, Turkije, Zwitserland.

22.29: Griekenland. Zucht. De afgelopen jaren waren we ook al geen fan, maar de rest van Europa wel. Dit jaar zou 'Europa' wel eens aan onze kant kunnen staan. Dit mag toch niet naar de finale?  

22.25: Geen idee naar welke stad we een vliegtuig zouden moeten boeken, maar wellicht komen we daar volgend jaar achter. Azerbeidzjan zingt zuiver en heeft een muzikaal goed nummer. Zeker in deze halve finale een positieve uitsteker. Al gingen ze tijdens de bridge even de mist in. Het is trouwens Ell/Nikki met Running Scared.

22.21: Litouwen stuurt Evelina Sasenko (eigenlijk nog met een symbooltje op de tweede 's' maar waar zit dat in godsnaam op het toetsenbord) met het nummer C'est Ma Vie. Wil graag nieuwe Streisand zijn, maar dat is uiteraard te hoog gegrepen. Toch: niet slecht gezongen en mooi nummer.

22.17: Portugal heeft echt zo'n Songfestivalnummer om heel erg snel weer te vergeten. Kabouter Plop op Speed. Niet leuk.

22.12: Het Songfestival gaat om dit soort nummers. Op de cd was Hongarije's 'What About My Dream'. Live iets minder, maar nog steeds een krachtig nummer. Nu al zin om dit zaterdag weer live te horen! Go Kati Wolf!

22.08: De beelden van de Arena zijn eigenlijk veel indrukwekkender dan de close-ups van de band.

22.07: Met weemoed denken we terug aan 'Je Ne Sais Quoi', de IJslandse inzending van vorig jaar. Nu moeten we het doen met de vrienden van Sjonni. Niet vervelend om naar te luisteren, maar niet om aan te zien. Wel beter dan veel van de andere acts van vanavond.

22.04: Daria zong om te huilen zo slecht. Niets te vieren en snel vergeten. Alsjeblieft niet tot zaterdag.

22.01: Eens kijken of we eindelijk weer eens een goed nummer kunnen vieren: Kroatie met Celebrate.

21.58: San Marino laat Senit zingen (en een Nederlander in het achtergrondkoor!). Stand By heet het nummer. Vocaal is het niet heel spannend en muzikaal eigenlijk ook niet. 

21.55: De eerste overduidelijke homo van de avond zingt voor Malta: Glen Vella met 'One Life'. De act is verrassend leuk!

21.49: Schattig blond jongetje doet een liedje op de akoestische gitaar (Paradise Oskar met Da Da Dam voor Finland). Hoewel het overduidelijk geen Alexander Rybak en zelfs geen Tom Dice is, lijkt het publiek erg enthousiast.

21.45: Georgie: herrie, maar het stukje rap maakt een en ander goed. Verder is het voor epileptici niet aangeraden om vol naar het scherm te kijken tijdens deze act. Wat een drukdoenerij. Toch zou het zo maar eens kunnen werken, want Jan Smit vindt het goed...

21.41: Zwitserland is een tijdje verliefd. Een fijne zomerse melodie onderschrijft dat gevoel. Anna Rossinelli is voor de gelegenheid in een mooie rode glitterjurk gehezen. Gezellige visuals op de achtergrond maken de act compleet. Gelukkig is de act verder klein gehouden. Het klopt. Tot zaterdag!

21.38: Wel een enthousiast menneke, die Rus.

21.36: De componist van Lady Gaga is ingevlogen om een nummer te componeren voor Alexej Vorobjov (in het Engels Alex Sparrow). Het is 'Get You' geworden. Met z'n haar lekker in de gel en een zwart leren jasje probeert hij zijn gebrekkige stem te verbloemen. Helaas voor de muziekliefhebber is Rusland ieder jaar een zekerheidje voor de finale. Het nummer is niet slecht, de zanger daarentegen zeer onder de maat.

21.33: Servië heeft een modern nummer en het lijkt te werken. Vrolijke kleuren op de achtergrond en gezellijk kleurrijke zangeressen op de achtergrond. Het heeft iets Hairspray-achtigs. Het werkt! Nina mag met 'Caroban' wat ons betreft door naar zaterdag!

21.25: Turkije brengt net als de afgelopen jaren een fel rocknummer. DIt keer 'Live It Up' van Yüksek Sadakat (foto). 

21.22: Armenie dan. Emmy met Boom Boom. Een energiek meisje met weinig echte zangkwaliteiten. Het nummer is vrolijk, maar of dat voldoende is...

21.18: Door naar Albanie. Aurela Gaçe, een prachtige naam en een verrassend sterk nummer. Het prachtige rode haar van Aurela moet ook punten gaan scoren. Een dame met pit! Lijkt de finale wel te moeten gaan halen.

21.14: We zijn het eens met onze twitterende columnist @RJProos dat Noorwegen niet helemaal op de juiste toonsoort zit. Jammer, want normaal gesproken zekerheidje voor de finale in deze pool van 19.

21.11: We gaan door met de winnaar van twee jaar geleden: Noorwegen. Eén van de finalisten in de OUTmusic-poll. Stella Mwangi zingt Haba Haba.

21.07: Polen. We hebben de afgelopen jaren slechtere acts uit dat land zien komen. Magdalena Tul is met 'Jestem' een stuk beter dan haar voorgangers, en misschien zelfs goed genoeg voor de finale, maar heel bijzonder is het niet.

21.06: We hebben nog geen act gezien, maar het stemmen is begonnen na een foute, seksistische Duitse grap.

21.04: Vandaag de eerste 19 halve finalisten. Helaas voor Nederland zitten alle echte kanshebbers in de tweede halve finale, dus veel spektakel is niet te verwachten vanavond. Maar het is en blijft het Songfestival, dus wie weet!

21.02: De uitzending is begonnen!