1.Polen: De Poolste stoeipoes Magdalena opende het bal met hulp van gymnastiekvereniging “Gedans” uit Gdansk. Haar muziek stond te hard zodat je haar stem beter kon horen en dat was geen onverdeeld genoegen want ze zat behoorlijk tegend de noten aan te zingen in het begin. Na deze ‘valse start’ ging het wel beter. Polen blijft stabiel van kwaliteit want het is feitelijk elk jaar net niks.  
2.Noorwegen: Een Noorse negerin die gaat voor de zomerhit van het jaar met een Shakira WakaWaka rip-off. De toonsoort klopte niet zodat de mevrouw te laag moest zingen en drie minuten van dit soort blije zomerpulp is gewoon te lang. In Noorwegen maakt 1 negerin nog geen zomer ben ik bang en ondanks de prognoses haalde ze het niet. Terecht.
3.Albanie: Met een jurk van ouwe vitrage en een lied vol vocale obstakels maakte Albanie het zichzelf onmogelijk lastig. Aan de capaciteiten van de mevrouw lag het niet maar zeventien vocale oefeningen maken geen liedje. Tot zover de zus van Pia Douwes. En nou opzouten.
4.Armenie: Zorgeloos en simpel liedje met een act die het nummer had moeten opwaarderen naar een finaleplek. Maar de arme schat heeft het volledige lied geen goeie noot weten te vinden en dan vlieg je er uit. Stiekem wel een beetje jammer van dit blije liedje.
5.Turkije: Na een opzwepend begin valt dit lied al vrij snel in herhaling. De mannen staan er bij als een criminele familie uit “Wrong Turn 3” die een gekidnapt meisje opgesloten hebben in een kooi en dat verpeste toch een beetje de sfeer. Stond er vrij goed voor in de polls en normaliter is Turkije een zekerheidje, maar de knalharde verrassing van deze eerste halve finale is toch maar mooi dat ze er uitgevlogen zijn. Om te voorkomen dat mijn Turkse groentenboer in mijn baklava gaat spugen zeg ik: volstrekt onterecht! Maar stiekem denk ik:”Hihi”.

De eerste vijf acts liggen er uit. Geen voordeel dus van voten from the start en geen goed omen voor onze 3JS. In de eerste pauze gingen ze op de BBC Blue interviewen. Ik vond dat niet zo erg.

6.Servie: Veel credits voor de Servische Nina die haar middelmatige liedje live vakkundig wist te verkopen als iets wat een stuk beter overkwam dan ik het vooraf inschatte. De CD-versie doet me nog steeds niks maar wel meer dan eerst en da’s haar verdienste. Wat een leuk retro-wijffie!
7.Rusland: Mozes wat duurt het lang voordat het refrein komt en als het dan komt is dat een beetje cheapo, maar eerlijk is eerlijk ook wel een verademing. Niet de allerbeste zanger van de wereld, maar ik zou er uberhaupt  zestien keer op stemmen want het is gewoon een geile Rus en dat helpt enorm. Hij zingt: I’m coming to get you. Ik laat de voordeur vast op een kier staan. Let op mijn woorden, de eerste titelkandidaat van zaterdag.
8.Zwitserland: Prettig zorgeloos kabbeldeuntje wat vast op het nippertje mee naar zaterdag mocht en dus gaat strijden om plek 21 t/m 25 maar who cares?! Ze had het zelf never nooit verwacht en nu mag ze nog een keertje, nou dat vind deze gezellige mevrouw vast supercozy en ze is vast enig op verjaardagen. Sympathieke bijdrage.

9.Georgie: Tsja het is mijn ding niet, lelijke schreeuwpop in semi-futuristische vintage SciFi kleding (ziet u de paradox?) Maar deze wanstaltige bak herrie had een geramde opbouw en werd knetterstrak ‘gezongen’ door een vocaliste die wist waar ze mee bezig was en dus mag ze zaterdag weer. Verrassend maar ergens ook wel weer verdiend, had de rest maar beter moeten zingen.
10.Finland: Goedbedoelde recyclepop. Milieutechnisch verantwoord en integer in een biologisch afbreekbaar overhemd (geen grapje!) Ik werd er depressief en een beetje verdrietig van, en de zelfingenomen grijns van de vertolker hielp mijn sympathie voor Finland vakkundig om (biologische) zeep. Niks mis met een klein liedje maar niet met zo’n boodschap en zo’n kop er bij.

Weer een intermezzo met wat rode loper beelden en een zich misdragende Britse commentator die bij vlagen briljant grappig was gisteren.

11.Malta: Op de CD klonk het alsof dit een mevrouw was, maar op de foto is het eerder het criminele broertje (nichtje?) van Jody Bernal. Glen verraste ons want hij kan goed zingen en performen. “One Life” was als lied echter niet goed genoeg en is dus slechts dat ene leven beschoren op het festival.  Met afstand de meest nichterige act vand e avond, for what it’s worth.
12.San Marino: Senit zong het lied ‘Stand by’ alsof haar stem op stand by stond in d’r stand by nachtjapon en d’r stand by bandje met gitaristen op standje: we standen er by en we kijken er naar. Weltrusten!
13.Kroatie: Marie N. won ooit het songfestival in pak wat een jurkje werd. Kroatie wilde iets dergelijks doen maar komt er niet mee weg. Daria (de zus/travobroer van Christine van der Horst?) zingt het hele nummer knettervals, staat erbij alsof ze in een tube Bisonkit is gelopen en de truukendoos met de jurkjes waren het enige wat wel lukte. Maar het is niet het Eurovisie Goochelfestival.
14.IJsland:
Prettig niemendalletje met meezingbaar refrein en de uitstraling van een groepje vrienden die per ongeluk een veel te groot podium op zijn gewandeld. Geen groot hoogtepunt maar wel een klein feestje na alle wanstaltigheid. Ik gunde ze die finaleplaats wel.
15.Hongarije:
Kati’s studioversie leek op Celine Dion d’r nieuwe single en scoorde hoog in de polls.  Helaas, de vocale kwaliteit viel live behoorlijk tegen. Als ze dat zaterdag weer niet op orde heeft maakt ze haar favorietenrol niet waar en dat is dan d’r eigen stomme schuld.  En welke design academy reject heeft dat jurkje in elkaar geknutseld? Nou ja, het blijft een contender.

Daar is Blue weer, deze keer een stukje van de repetitie en een stukje Jedward die Blue ook heel goed vinden en vooral de indruk wekken zelf niet te willen winnen. Realisme alom!

16.Portugal:
En de bonte avond was eindelijk compleet! Portugal had als aanklacht tegen de crisis ook maar direct bezuinigd op kwaliteit, kleding en klasse met dit stompzinnige lied. 1 dorpsgek is grappig, 6 is gewoon te veel.
17.Litouwen:
De verrassing van de avond. Dit leek mij een wegtrekker van jewelste, maar de charmante mevrouw zong behoorlijk goed op toon en uit volle borst! Ze bracht het verder nogal oubollige liedje heel goed en stootte geheel tegen alle verwachtingen in door naar de finale. Dik verdiend en zo zie je maar 3JS, als je het goed doent kan je beloond worden.
18.Azerbeidzjan:
En gelijk daarna nog een voorbeeld van hoe het wel moet. Een act die zo uit de hitserie ‘Glee’ lijkt te zijn gewandeld. Aardig gezongen, goed in beeld gebracht en dus met speels gemak in de finale. Maar toch even een kleine kanttekening, het is wel mierzoet en eigenlijk mag het van mij niet winnen zaterdag. Het wordt wel dringen in de top 5.

19.Griekenland: Eerst even het goede nieuws:Wat een fijne Griekse kop en ja hij kan zingen en ook de act oogt zeer prettig. Maar dat lied! En die rappert! Ik wil het met liefde allemaal fijn vinden maar dit lied doet mij grijpen naar een cocktail van Paracetamol en Rennies. Het is als een mooie Souvlaki gemaakt van bedorven vlees. Beetje zonde hoor.

Kanshebbers/Hoogtepunten: Rusland, Hongarije en Azerbeijan gaan zaterdag voor de top.
Finalevullers: Griekenland en Finland hadden geen recht op de finale. Maar in deze zwakke eerste halve finale zie ik niet in wie het dan wel hadden moeten redden.
De ondanks alles award: Veel charme van Servie, Zwitserland en Ijsland maar de ondanks alles award gaat naar Litouwen. Nooit verwacht, toch gelukt!

Donderdag is het zo ver, de 3JS zouden volgens alle prognoses de finale niet moeten halen want het algemene niveau ligt schijnbaar hoger. Deze uitslag geeft echter hoop op een verrassing aangezien de mensen die goed performden het hebben gered en daar moet Jan Dulles ook toe in staat zijn. Tot dan!   

Robbert Jan Proos (twitter.com/rjproos)