Gay.nl belde met alle achttien Eredivisieclubs. Uit de reacties van de woordvoerders blijkt dat de clubs spelers die uit de kast komen zullen ondersteunen en respecteren. Ook zijn ze niet bang voor reacties van medespelers. “Hij zou goed ontvangen worden. We zijn hier om te voetballen, het maakt niets uit welke geaardheid je hebt,” zegt bijvoorbeeld Feyenoord-woordvoerder Gido Vader.

De clubs hebben echter geen gedragscode waarin seksuele diversiteit genoemd wordt. In 2007 heeft het ministerie van OCW in de publicatie ‘Gewoon homo zijn’ een gedragscode opgesteld juist voor sportclubs, maar bij geen van de ondervraagden is hier iets over bekend. Ook is er slechts één eredivisieclub waar seksuele diversiteit behandeld wordt in de jeugdopleiding: Vitesse.

Volgens meer dan de helft van de ondervraagde clubs zullen ook de supporters geen negatieve reacties hebben op een mogelijk homoseksuele speler. Een aantal clubs zijn hier minder positief in: “Homoseksualiteit blijft een gevoelig onderwerp in de voetbalwereld,” zegt Nathalie Nuiten van ADO Den Haag. Andere clubs hebben meer vertrouwen in de acceptatie van hun supporters. Bij AZ denken ze dat een speler juist positief onthaald zou worden door het familiaire publiek. Marc Teloh van De Graafschap zegt: “Onze supporters denken aan kwaliteit, niet aan geaardheid.”

Klik hier voor de antwoorden van alle clubs.

MK/KS

Het jaar 2011 is door Gay.nl uitgeroepen tot themajaar sport. Het komende jaar zullen er maandelijks interviews, columns, aankondigingen en artikelen met betrekking tot homoseksualiteit en sport worden geplaatst. Heb je een bijdrage? Mail de redactie op redactie@gay.nl!