De 3Js zien we helaas zaterdag niet meer terug. Hetzelfde geldt voor onder andere Dana International.

Naar de finale gaan: Estland, Roemenie, Moldavie, Ierland, Bosnie, Denemarken, Oostenrijk, Oekraine, Slovenie, Zweden.

Niet door zijn: Letland, Nederland, Belgie, Wit-Rusland, Israel, Slowakije, Macedonie, Bulgarije, Cyprus.

Nederland is officieel het slechtst presterende land van de afgelopen tien Songfestival-jaren.

Breaking! Onze favoriete blonde zanger, Tim Douwsma, zat in de vakjury namens Nederland! Hij gaf punten aan Denemarken. Goede keuze Tim!

Wij verwachten (lees: hopen): Ierland, Denemarken, Israel, Roemenie, Oekraine, Wit-Rusland, Estland, Zweden, Bosnie, Bulgarije.
En we hopen natuurlijk Nederland en Belgie, maar dat lijkt minder waarschijnlijk. Wie weet, fingers crossed!

Tijd voor de gebruikelijke onderbreking.

Een van de opvallendste acts is tot het laatst bewaard: de Ierse tweeling Jedward. Door het enthousiasme vergeef je ze de niet zo heel bijzondere stemmen. Ze deden het eerder al goed in een grote Britse talentenjacht, ook hier zijn ze ontzettend populair. Iedere afterparty wordt een spektakel met de tweeling erbij, dus laat ze blijven!

De Deense homo's waren in de press zone al vrolijk en speels, ze nemen het ook nog eens uitstekend mee naar het podium. Ongetwijfeld geïnspireerd door hun grote voorbeeld Mika, hebben ze een upbeat, vrolijk nummer gemaakt met simpel effectieve lyrics. Lijkt ons heel gezellig in de finale.

Als we alleen naar het nummer luisteren is Letland dertien in een dozijn. De charme van de zanger echter kan voor Letland wellicht hetzelfde doen als het dinsdag voor Finland deed. Een angel in disguise is hij alleen zeker niet dus we verwachten niet te veel.

Robbert Jan omschreef het mooi als een door de plaatselijke VVV gesponsord nummer. Dat verklaard misschien de vlammende opening. I love Belarus speelt met vuur want zo'n nationalistisch nummer kan Wit-Rusland punten kosten. Ook is de zang niet bijster zuiver. Een goede show is het in de drie munten zeker wel en het zal niet verbazen als dat genoeg is voor de finale.

Nog vijf te gaan. De Estse Song Rockefeller Street is een van onze absolute favorieten. Zeker gezien de act, die zo uit een Tim Burton-film had kunnen lopen. In de zaal klinken de vocalen iets te hard. Als dat op de beeldbuizen van Europa niet zo is, een absolute kanshebber!

Vanaf de eerste seconde vlamt Roemenië. Stoere visuals, een Jan Wayne-esque pianist, een lekkere zanger en een swingend nummer. Ja, ja, jaaa tot zaterdag!

Unlucky number thirteen is een eenzaam meisje op een groot podium. Een van de betere stemmen van de avond is van deze Sloveense en het nummer is ook nog eens goed, in elk geval voor de finale.

Tijd voor Dana International uit Israel! Miss International won eerder met Diva, nu probeert ze het met Ding Dong. Een minder goed nummer maar ze blijft een hit en razendpopulair bij de fans. Bijzonder toonvast is het niet gezongen, maar who cares. Diiiing Dong, finale!

Als muziek in de oren klinkt het niet: Macedonië. Sterker nog, het nummer is k*t. Dus maar even de punten belichten die aan deze act wel goed zijn: prachtige visuals! En ach, het heeft wel humor. Meer ook niet.

De tiende act van de avond komt uit Bulgarije. Zes stoere lesbiennes passen perfect op dit Songfestival. Geen heel bijzonder nummer, maar wel krachtig en het krijgt langzamerhand steeds meer respect van de fans. Kan zomaar eens gaan scoren.

Cyprus was op de cd het nummer dat we steevast skipten. Live is het iets beter te doen maar zeker niet finale-waardig.

OUTmusic-winnaar en lekkertje van de week Eric Saade (foto) mag voor Zweden op met Popular. Helaas valt  z'n stem live tegen. Onze topfavoriet is opeens zo zeker niet meer. Zeker z'n backing vocals zijn op momenten gewoon vals. Toch is het nummer (en Eric) leuk genoeg voor de finale.

Wow. Mario World goes hardcore met Moldavië. Als een stel freaky tovenaars met een verrassend aanstekelijk lied en hysterische visuals scoort het goed in de zaal. Voor wie de drukte aankan een fijne toevoeging aan de finale. Wat ons betreft: fijne afwisseling!

Oekraïne doet ons nog steeds denken aan Ani Lorak, de vrouw die in 2008 had moeten winnen met Shady Lady. Ieder jaar staat het land garant voor een titelfavoriet of serieuze outsider. Toevallig hebben ze net als Marco Borsato in z'n huidige tour (ga het zien!) een zandschilder live op het podium. Het nummer is geen Shady Lady maar zeker niet slecht en gewoon goed gezongen. Gaan we wel terugzien zaterdag.

Slowakije is de vijfde act van de avond. Op cd een prima nummer, op het podium alles behalve sterk op de toon. Daarbij is drummer gewoon te prominent aanwezig. Maar de dames stralen op het podium, dat zal een groep heteromannen vast naar de telefoon doen grijpen.

Het Belgische Witloof Bay doet acapella het zeer vermoeiende With love baby. Het werkt niet, zeker niet in de grote Arena. Zal gaan vechten om de laatste plaats.

De 3JS dan! Er zijn genoeg Nederlandse fans om het hele nummer mee te zingen en dat is in de zaal duidelijk te horen. De 3Js zijn sympathiek op het podium. De Engelse tekst werkt. Wellicht is het genoeg voor de finale ondanks de (op papier) sterke concurrentie.

De tweede act is Oostenrijk. Een nummer dat je haat of geweldig vindt. Althans, hier in Düsseldorf lijkt een middenweg niet te kunnen. Wij vinden het saai, maar de zangeres haalt haar noten en maakt dus goede kans op de finale.

We beginnen de avond met Bosnië. De akoestische band hebben een zanger met een goede stem, dus vocaal gezien begint de avond goed. Het saaie decor zet sfeer dus zowel plus- als minpunten. Al met al verrassend goed.

De regels zijn hetzelfde als dinsdag. Opnieuw gaan 10 van de 19 halve finalisten automatisch door. Italië, Engeland, Frankrijk, Spanje en gastland Duitsland zijn automatisch geplaatst.

Volg Gay.nl op twitter! Http://twitter.com/gay_nl

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door DB Bahn en Gay&Night Magazine.

KS/FvdB