1.Bosnie: Bepaald geen naar liedje maar de zanger en zijn gevolg leken toch een beetje op de mensen die je net van je bruiloft had laten verwijderen. De styling en het hoge blije appel gehalte haalde meer weg van dat het toevoegde en dus was het maar goed dat het lied sterk genoeg was om overeind te blijven.
2.Oostenrijk: Een mooi liedje wat terecht door is maar de vertolkster hielp het nog bijna om zeep. Of het nou dat asymmetrische pruikje was of het feit dat alles op het toneel meer sprankelende dan haar. Ik ga het zaterdag nog maar eens bekijken.
3.Nederland:
Het begin was goed gezongen door Jan en het blijft een mooi moment als dit lied openbreekt na een ingetogen begin in het wat snellere deel. Maar op dat moment ging er ook iets mis met de stem van Jan in de hoogte. In onze huiskamer klonk het veel en veel te scherp en deed het pijn. De uithaal zat er op maar toen hadden wij allemaal al door dat het weer niet gelukt was.  Zonde mannen want het was een prima lied.
4.Belgie:
Hier stond al wat over in mijn voorbeschouwing en ik neem er geen woord van terug. Hele muzikale mensen die met de allerbeste bedoelingen en echt fraaie stemmen en samenzang een vreselijk stom lied geheel a-capella stonden te brengen maar wat was de meerwaarde? Kansloos vanaf de eerste beatbox en de styling was om te huilen.
5.Slowakije:
Ze zongen “I’m Still Alive” maar dat was niet te zien. Twee plastic pornopoppen uit dezelfde fabriek in een oersaaie act met een tot in de eeuwigheid repeterend riedeltje wat op vanalles lijkt zonder dat het ergens op lijkt. Snapt u wel? Kansloze onderneming.

6.Oekraine:
Het was elk jaar weer een feestje met de Oekraine, de trommels van Ruslana, een travo in een glitterjurk of een geweldige Shady Lady act en ga zo maar door. Het was altijd leuk, leuk, leuk! Vorig jaar was dat ineens over en kwam er een krachtige ballad, dit jaar doen ze dat weer en hoewel het niks leek te worden was de zandbak een leuk idee en zong de mevrouw als een beest.
7.Moldavie:
De grap van zo vreselijk vaak je eigen titel schreeuwen is dat het op een bepaald moment best leuk wordt om mee te gaan doen. Volstrekt onzinnige bijdrage maar the right kind of melig en dan haal je de finale dus alsnog. Ik snap dat wel.
8.Zweden:
Publiekslieveling, gay favourite en hoog aangeslagen bij de bookmakers. Eric Prettyboy Saade kon niet echt stuk in de aanloop naar deze halve finale. Even was er de angst dat zijn glazen plaat dat ook niet kon, maar dat lukte prima. Helaas brak met de kooi ook zijn iets te dunne stem zodat gevreesd moet worden dat winst in de finale een brug te ver zal zijn. Maar ik stem er op!
9.Cyprus: Je krijgt een ouzo van de zaak, je bestelt je mixed grill schotel met souflaki giros en souzouki en terwijl je wacht erger je jezelf de Griekse Teringkolos aan die irritante zeikmuziek die in elk Grieks restaurant op de achtergrond door je leuke etentje jengelt. En daar moest ik aan denken bij de inzending van Cyprus. Muzak er lekker in met je gekweel. Oh en waarom moest iemand daar een grote spermatozoïde bij door de lucht slingeren? Niemand weet het.
10.Bulgarije:
De meevaller van de avond. Ik had er helemaal geen zin in maar Poli deed d’r stoere ding met overtuiging en charisma zodat ik er zonder meer vrede mee kon hebben dat ze bij de top tien zat. En toen zat ze er ineens toch niet bij. Beetje gek.

11.VJR Macedonie: Volksdansers uit Macedonie die balletten op een gitaarsong door een stoere man in pak die zingt als een vastgelopen espressomachine. Als je dat nou opschrijft als concept en dan een dagje laat liggen en de volgende dag lees je het weer dan denk je toch: Niet doen?!
12.Israel:
Ding Dong, de goede smaakpolitie belt aan maar Dana is niet thuis hoor. Ze won als diva met allure en grandeur en kwam even terug als gimmick met geldingsdrang. Niet onsympathiek verder want ze zag er mooi uit in d'r gevlochten jurkje. En ze had de finale wel in gemoeten maar de grote shock was dat ze dat niet voor elkaar kreeg. Onverklaarbaar.
3.Slovenie:
Tsja, echt weer typisch een geval van: als het er niet bij zit mis je het ook niet. Genoeg power en genoeg wil en charme en borsten trouwens ook. Zouden die haar er doorheen gesleept hebben want anders snap ik het niet.
14.Roemenie:
De afgelopen tien jaar heeft Roemenie vaak bewezen dat ze snappen hoe het moet. Meestal klopt de act, de sound en de performance zo goed dat ze de top 5 halen en dat gaat ze ook dit jaar wel lukken. Hotel FM stond er relaxed bij, zong sterk en overtuigde moeiteloos.
15.Estland:
Mijn eigen favorietje zag er een beetje uit als Glee meets High School Musical. Veel charme, leuke skyline op de achtergrond en als sterkste wapen: een verpletterend herkenbaar refreintje wat je hoofd in geramd wordt. De performance doet echter twijfelen aan de uiteindelijke grote winst want het was een beetje moeilijk om deze lollipop-act volledig serieus te nemen.

16.Wit-Rusland:
Omdat de tekst al vrij chauvinistisch was heeft Wit-Rusland de act niet extra aangekleed met zwaaiende vlaggen en andersoortige propaganda. Slim want het repeterende “I Love Belarus” was op zichzelf staand al erg genoeg. Terecht niet in de finale dus..
17.Letland:
Vrolijke maar leipe Letten met een standaard deuntje wat never nooit blijft hangen. De broer van sterretje met zijn achterlijke neefje, ze deden mee, ze hadden lol en ze zitten nu alweer op de huifkar naar huis en verzuchten: ”Het waren drie fantastische dagen.”
18.Denemarken:
Die friend in Londen heet waarschijnlijk Mika want boy oh boy wat is dit riedeltje gebaseerd op zijn oeuvre. Dat is op zich nog niet zo erg want het refreintje wordt er vrij catchy van, maar dat rijmschema is toch echt reden genoeg om de vriendschap te verbreken hoor. On stage kwam het over als de pauze-act van de EO jongerendag en Europa geloofde er in. Ik ook, dit is een finalist die de top tien opzoekt.
9.Ierland:
Ze kunnen niet zingen, niet dansen en niet zelfstandig nadenken, maar dankzij de stevige managementmachine van Louis Walsh scoorden ze op elke perconferentie, zorgden zo voor een hype en wisten ze deze campy hoop ellende tot een verrassend goed einde te brengen. Hulde aan de backings en my personal guilty pleasure is weer vervuld. Springen springen springen met Jedward en douze points uit huize Proos.

Kanshebbers in de finale: Roemenie, Zweden en Estland gaan voor de top tien met Denemarken als outsider.
Finalevullers: Ik hoop toch echt Moldavie en Slovenie snap ik ook niet.
De ondanks alles award: Ik vond de Oekraine de grandeur uitstralen die ik op de CD niet gehoord had. Good job.

Robbert Jan Proos (twitter.com/rjproos)