De loting om de volgorde van de finale te bepalen zorgde ervoor dat Jedward Eric Saade direct na elkaar moesten optreden, met daarvoor het perfecte Songfestivalnummer van Noorwegen en daarna het verrassende Estland. Helaas viel daardoor veel van de kracht van de nummers weg in de liveshow.

Normaal gesproken opent de winnaar van het voorgaande jaar de finale door het winnende liedje nogmaals te spelen. Dit jaar was dat lastig omdat Lena haar eigen titel verdedigt. In Duitsland hebben ze dat creatief opgelost door presentator Stefan Raab te laten optreden. Satellite is in een volledig nieuw jasje gestoken met zelfs een bigband op de achtergrond. Voor Raab is het de tweede keer dat hij mag zingen op het Eurovisie-podium. In 2000 deed hij mee voor Duitsland met de parodie Wadde Hadde Dudde Da. Raab werd niet onverdienstelijk vijfde. Lena gaf trouwens alsnog even acte de presence tijdens de opening.

Tijdens de generale repetitie werden de beste nummers het slechtst gezongen. Nikki uit Azerbeidzjan haalde geen noot, Hongarije’s Kati Wolf miste alle kracht in haar stem en de Zweedse Eric Saade sloeg regels tekst over omdat hij volledig off key aan het zingen was.Zonder hetzelfde te schrijven als dinsdag en donderdag willen we toch alle landen even noemen, onderverdeeld in top, flop en mwah.

De rankings!

1. Azerbeidzjan kan met Running Scared zo de hitlijsten in. Een lied dat goed bij het geluid van nu past. Deed het in de eerste halve finale uitstekend. Slecht tijdens de repetities en 'gewoon' weer goed in de grande finale. Zelfs goed genoeg voor de winst!

2. Qua muziekstijl gaat Italie tegen alle ongeschreven regels in met het jazzy Madness of Love. Welkom terug Italië, graag meer van hetzelfde de komende jaren. Terechte tweede plaats!

3. Eric Saade (Zweden) won de OUTmusic-award voor zijn nummer Popular. Het nummer blijft in je hoofd rondzingen. Tijdens de generale flopte hij volledig, maar daar was in de finale niets meer van te merken. Leek te gaan winnen, werd derde.

4. De zandkunstenares is eigenlijk interessanter dan het nummer. We zijn beter van Oekraïne gewend hoewel de inzending niet slecht is. Was verrassend goed voor een vierde plaats.

5. Denemarken. Het groepje huppelhomo’s zou zo uit Multisexi gelopen kunnen zijn. Om blij van te worden. De vijfde plaats is het hoogst haalbare. Gewoon goed gedaan.

6. Bosnië dacht kans te maken met de charmante opa. Niet geheel onterecht want de uitvoering is fraai en de muziek interessant. Kwam angstig dichtbij. Het miste alleen iets speciaals.

7. Dat Griekenland de finale heeft gehaald is muzikaal gezien een klein wonder, op zaterdagavond was het nog steeds een vervelend nummer. Dat ze ook nog zevende zijn geworden is helemaal onbegrijpelijk.

8. Jedward (Ierland) was de baas van het mediacircus deze week. Iedere persconferentie werd door ze gedomineerd en overal liepen mensen met Jedward-haar over straat. Het nummer is afschuwelijk aanstekelijk slecht gezongen, de act staat als een huis. Voor de tweeling is er na het songfestival nog toekomst genoeg.

9. One More Day van Eldrine uit Georgie. De krachtige stem van de zangeres haalt alle noten met gemak, maar het geschreeuw maakt het wel tot het slechtste nummer van de avond. Het is geschreeuw op niets af. Europa denkt daar anders over: plaats 9.

10. De Duitse titelverdediger Lena heeft stiekem een beter nummer dan vorig jaar, maar het is veel te minimaal voor het Songfestival. Het is meer voor zondagmiddag met een toastje op de bank.

11. De act van Blue is natuurlijk dik in orde. Het Verenigd Koninkrijk geloofde dit jaar serieus in de titel, en waarom ook eigenlijk niet. Met I Can heeft Blue zichzelf weer op de kaart gezet. Helaas valt de elfde plaats toch wel tegen.

12. Moldavie was in de halve finale een welkome afwisseling. In de finale is het hysterische 800 beats per minute nummer vooral overbodig. Sprokkelde 97 punten in Oost-Europa.

13. Een van de beste vocals van de avond komt uit Slovenië en op zich zit de compositie goed in elkaar. Het mist een vonkje.

14. Servie is upbeat en zeker niet vervelend. Toch blijft het niet hangen. Misschien een andere keer. De zangeressen in Abba-esque gekleurde outfits zijn leuk.

15. Bij vrijwel alle bookmakers was Frankrijk favoriet. Als je tien euro inzette, kreeg je negentien euro terug. Op het podium is niets te zien behalve de zich inspannende zanger. Het nummer is compleet anders dan de andere muziek van de avond en ook nog eens goed gezongen. Het kon alleen bij lange na niet aan de verwachtingen voldoen. Frankrijk treurt ook dit jaar.

16. Van Rusland weet je altijd dat ze punten gaan pakken. De song die ze mee naar Düsseldorf namen is geproduceerd door RedONE (welbekend van onder andere Lady Gaga) en aan de act is overduidelijk veel geld uitgegeven. Ze zijn alleen een beetje de stem van de zanger (Alex Sparrow) vergeten. Het is wel een uitzonderlijk mooie jongen, wat dat van die stem weer compenseerde. Helaas voor Rusland niet genoeg.

17. De zanger van Roemenie zong dat hij in z’n eentje de wereld niet kan veranderen. We helpen hem graag. Hotel FM doet weinig fout maar verzameld te weinig punten.

18. Veel Eurovision-fans lopen weg met Oostenrijk. Het is een goed gezongen maar saaie inzending.

19. Litouwen bracht het prachtige musicalesque C’est Ma Vie.

20. IJsland: het friend request van de vrienden van Sjonni (God hebbe z’n ziel) weigeren we direct.

21. Finland moest met het kleine ‘Da da dam’ direct na de knallende opening optreden. Het resultaat was dat het niet indrukwekkend overkwam.

22. Deelnemers uit 1997 schreven dit jaar het perfecte songfestivalnummer voor Hongarije.  Toen werden zij met de band V.I.P. gedeeld twaalfde, nu deed Kati Wolf het volledig verrassend vierde van onder. Het lag ongetwijfeld aan de zwakke stem van de zangeres en het gebrek aan leuke dansmoves. Jammer!

23. Lucia Perez ziet er op en top Spaans uit en heeft een nummer meegenomen dat daar volledig bij past. Vrijdagavond gaf ze spontaan een surprise-optreden in de Euroclub en iedereen zong mee in het Spaans, haar nummer is een hit in Dusseldorf. Maar ook alleen in Dusseldorf.

24. Estland liet zich van z’n beste kant zien. Het publiek genoot opnieuw van de schitterende visuals en het nummer zit gewoon goed in elkaar, maar punten leverde het niet op.

25. Feitelijk deed Anna Rossinelli (Zwitserland) niets verkeerd met haar vrolijke liedje. Maar zij en haar song boeien gewoon te weinig. Het was leuke opvulling.

KS / FvdB  Foto's: Pieter Van den Berghe EBU

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door DB Bahn en Gay&Night Magazine.