‘Dat Nederland één van de meest homovriendelijke landen ter wereld is, is mede te danken aan al die duizenden mensen die zich de afgelopen 65 jaar voor het COC hebben ingezet,’ aldus COC-voorzitter Vera Bergkamp in een eerste reactie. ‘Samen hebben we een sterke club neergezet, die actief is van Lombok in Utrecht tot de VN in New York.’

Bergkamp nam de Jos Brink Prijs in ontvangst geflankeerd door een zestal COC-vrijwilligers die actief zijn op het gebied van jongeren en onderwijs, ouderenzorg, de multiculturele samenleving en in kerkelijke kring. In haar dankwoord prees ze mede-genomineerden Boris Dittrich en Orpheus en herdacht zij COC-grondleggers Niek Engelschman en Benno Premsela, evenals Jos Brink, naamgever van de prijs.

‘Hoewel het COC dit jaar 65 jaar bestaat, gaan we nog niet met pensioen,’ stelde de COC-voorzitter in haar dankwoord. ‘Homoseksuele jongens en meiden hebben het zwaar op school. Roze ouderen gaan terug de kast in. Geweld tegen homo’s neemt toe en in Oeganda worden activisten vermoord. Wij gaan door zolang het nodig is.’ De COC-voorzitter riep hetero- en homoseksuele Nederlanders op om zelf vrijwilliger bij het COC te worden of zich op andere wijze in te zetten voor LHBT-emancipatie.

De Jos Brink Prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan personen, groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender personen. In 2009 ontving Henk Krol de eerste editie van de prijs voor zijn tomeloze inzet voor de homo-emancipatie in Nederland en daar buiten. Aan de prijs zijn een kunstwerk en een geldbedrag van 10 duizend euro verbonden; een deel van dat bedrag zal het COC besteden aan ondersteuning van de LHBT-beweging in Afrika.

MK / bron: COC Nederland