UvA Pride-bestuurslid Martijn van Veen is opgetogen met de veroverde plek in de populaire botenparade. “Het feit dat de organisatie van de Gay Pride ons een wildcard heeft gegeven laat zien dat ook zij het belangrijk vindt dat onderwijsinstellingen zich vaker uitspreken voor homo-emancipatie. We blijven het jammer vinden dat het bestuur van de UvA de deelname niet financieel ondersteunt, maar we snappen ook dat de universiteit in deze financieel moeilijke tijden andere prioriteiten stelt. Hoe dan ook laten we ons hierdoor niet weerhouden en gaan we nu op zoek naar geld bij onze eigen achterban.”

Volgens Van Veen is het belangrijk dat de universiteit zich laat zien op de botenparade. “Op middelbare scholen is homo nog altijd vooral een scheldwoord, en we willen alle aankomende en huidige studenten langs de kant duidelijk maken dat het klimaat op de universiteit heel anders is. Bovendien willen we uitstralen dat de UvA ook als werkgever staat voor diversiteit.”

Het thema van de boot van UvA Pride en A.S.V.Gay wordt in overleg met de achterban nog verder uitgewerkt, maar zal in elk geval het thema genderdiversiteit behandelen. Van Veen: “Nederlanders zien zichzelf graag als homotolerant, maar de acceptatie van mensen die buiten de traditionele hokjes vallen gaat eerder achteruit dan vooruit. Met onze boot willen we duidelijk maken dat homo’s en lesbo’s, maar ook transgenders, vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen gewoon zichzelf moeten kunnen zijn.”

MK / bron: UvAPride