Het onderzoek is in 2010 uitgevoerd door Schorer en GGD Amsterdam op uiteenlopende homolocaties (sauna’s, cafés, darkrooms, banen, jongerenfeesten en sportverenigingen) en websites, waaronder gay.nl. De aanname was dat normen rond veilig vrijen verschillend worden beleefd op verschillende locaties en websites.

We hebben mannen op sekslocaties bijvoorbeeld gevraagd:
• ‘Stel dat jij hier zin hebt om met iemand te neuken zonder condoom. Hoe denk je dat andere bezoekers dat vinden? ‘Hoe vaak denk je dat andere bezoekers hier geneukt worden zonder condoom?’
We hebben mannen op niet-sekslocaties en websites gevraagd naar:
• ‘Stel dat jij zin hebt om iemand te ontmoeten voor seks. Hoe denk je dat andere bezoekers het vinden als jij in hun mond wil klaarkomen?’
•  ‘Hoe vaak denk je dat andere bezoekers elkaar hier ontmoeten en een ander neuken zonder condoom?’.

Deze vragen zijn gesteld in relatie tot neuken zonder condoom en klaarkomen in de mond. Ook wilden we graag weten wat jij denkt wat een goede vriend daar doet (of zou doen) en wat jij van hun gedrag vindt
Een optionele onderzoeksvraag ging over het eigen gedrag: wat is jouw gedrag op deze locatie of website?

Uitkomsten en conclusies
Hoe mannen denken dat anderen zich gedragen loopt per locatie sterk uiteen. Zo denkt bijvoorbeeld 61% van de deelnemers dat andere bezoekers in een sekslocatie zonder condoom neuken. Op websites denkt 58% dat andere websitebezoekers neuken zonder condoom. Op jongerenbijeenkomsten en sportverenigingen zijn deze percentages respectievelijk 35% en 21%.
Meer uitkomsten vind je samengevat in het factsheet Locaties en het factsheet Websites. De specifieke resultaten van Gay.nl vind je hier.

De twee belangrijkste conclusies zijn:
1. Deelnemers aan het onderzoek denken dat anderen meer risico’s nemen. Er zijn echter  grote verschillen tussen de typen locaties:op sekslocaties en locaties of websites waar het contact anoniem is (banen, darkrooms, sauna’s, maar ook op chatsites), denken mannen dat de seks daar onveilig is. Men denkt dat daar wordt geneukt en gepijpt zonder condooms. Alhoewel een groot deel van de mannen in ons onderzoek denkt dat anderen neuken zonder condoom,  geven ze zelf aan dat niet te doen.

2. Deelnemers denken ook dat andere bezoekers neutraal staan tegenover onveilige seks. Wat de goede vriend betreft denkt men dat deze onveilige seks afkeurt .

Onze resultaten tonen aan dat de urgentie van altijd veilig vrijen onder mannen die seks hebben met mannen een minder prominente rol speelt in hun seksleven. De sociale norm van veilige vrijen  is dus minder opvallend aanwezig op homo ontmoetingsplekken.

Schorer gebruikt de uitkomsten van het onderzoek bij de ontwikkeling van hiv/soa-preventiecampagnes. Door aan de resultaten stellingen te koppelen en op Facebook te plaatsen wil Schorer mannen die seks hebben met mannen prikkelen om na te denken over veilige seks en met elkaar in gesprek te gaan. Om de discussie te voeden brengt worden ook de uitkomsten van Schorer Monitor ingebracht. De discussie op Facebook is belangrijk bij de ontwikkeling van nieuwe hiv/soa-preventiecampagnes.

Open deze afbeelding in een nieuw venster voor volledige grootte.

Meer over de werkwijze tijdens het onderzoek
Er zijn negenenveertig locaties bezocht waar homomannen elkaar ontmoeten om te drinken, praten, lachen, sporten, of te seksen. Bezoekers is op de locatie gevraagd een vragenlijst in te vullen. Ook is op acht chat en dating sites voor homomannen geënquêteerd. Meer dan tweeduizend mannen vulden de vragenlijst in.

Fags & Fiction is een campagne van Schorer in samenwerking met  GGD Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond. De campagne wordt financieel ondersteund door het Aidsfonds. 

Bron: Schorer