Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen kwamen tot deze conclusie. De resultaten zijn in het eerste kwartaal van 2011 gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction. Voor hun onderzoek testten het Deense onderzoeksteam 300 willekeurig gekozen mannen op de kwaliteit van hun sperma.

Bij nog eens 40 deelnemers werd een diepteanalyse van hun sperma in het laboratorium uitgevoerd. Gelijktijdig werden de vitamine D-spiegels in het bloed gemeten.

Bijna de helft van de mannen had een te lage vitamine D-spiegel, onder de 50 nmol/l. De door de meeste deskundigen aanbevolen optimale vitamine D-waarde is ten minste 75.

Betere prestaties
Het sperma van mannen met een hogere vitamine D-spiegel presteerde aanzienlijk beter op het gebied van beweeglijkheid en snelheid. Ook was het aantal gezonde zaadcellen in mannen met vitamine D-deficiëntie veel lager dan in deelnemers met een normale waarde.

De calciumopname was eveneens verlaagd. Ook kan de sperma beter in de eicel penetreren. In de laboratoriumonderzoeken kwamen de tests tot vergelijkbare conclusies.

Ga jij na dit nieuws meteen een zonvakantie boeken?