Bij haar afscheid waren veel sterren aanwezig. Aretha Franklin, afgeslankt na een zware operatie, zong Amazing Grace. Beyoncé trad op met haar nieuwe single Run the World  en zei dat vanwege Oprah vrouwen beter begrijpen 'wat we zijn, wie we zijn en wie we kunnen zijn'.

Oprah heeft in haar verleden veel voor homo’s gedaan. Er werd veel aandacht besteed aan het onderwerp in haar shows, en in de jaren ’80 was ze een icoon voor de homogemeenschap. Oprah wou homoseksualiteit bespreekbaar maken en vocht voor acceptatie. Een bekende aflevering was de homoseksuele Indiase prins.

Oprah ontwikkelde haar show en had met haar Oprah’s Big Five de eerste openlijke homoseksuele presentator op het scherm. ( Nate Berkus) Oprah’s show is meerdere keren genomineerd voor een GLAAD Media Award, een prijs voor het medium dat het meeste doet voor de holebi-gemeenschap. In 2007 en 2010 won ze deze prijs, o.a. voor het interview met Ellen DeGeneres en Portia de Rossi.

Een van haar bekendste momenten was tijdens een show voor het homohuwelijk in de jaren ’90. Hier zei een vrouw het zat te zijn, dat homo’s hun seksleven zo uitte. “Weet je wat ik zat ben?”, vroeg Oprah. “Ik ben het zat dat heteromannen jonge meisjes verkrachten en misbruiken. Dat ben ik zat!”

Later kwamen er geruchten dat Oprah zelf lesbisch zou zijn en dit zou ontkennen. Dit was volgens haar niet het geval. “People think I'd be so ashamed of being gay that I wouldn't admit it? Oh, please!”, aldus Winfrey in haar eigen magazine.

 

MK / bron: Telegraaf/Oprah.com/people.com