In de straten van Kabul en andere steden hangen steeds meer regenboogvlaggen. Automobilisten hadden de vlaggen op hun auto gebonden en regenboogstickers op hun ruiten geplakt. Zelfs in de winkels waren de ‘versiersels’ te koop. Misschien nog opmerkelijker, iedereen was er tevreden mee en liet het met pride zien. Als je niet beter zou weten, zou het zo een gaypride kunnen zijn.

De sticker kwam samen met de geïmporteerde auto’s uit Canada. Afghaanse kopers dachten dat het de laatste trend voor de auto was, en namen de decoratie gauw over. Al snel kwamen journalisten erachter dat de mensen niet wisten waar de vlag voor stond. Zodra hen de ware betekenis achter de gekleurde vlag werd verteld, verwijderden ze het onmiddellijk. Een van de mensen zei hiermee te hopen dat het genante incident een waarschuwing is, om niet blindelings de buitenlandse mode te volgen.

Volgens de journalisten is dit een getuigenis van hoe ver Afghanistan staat van het liberale Westen. Onder homoseksualiteit wordt tevens pedofilie verstaan, en de termen worden vaak door elkaar gebruikt. In een artikel geschreven door een Afghaanse journalist staat dat als men een relatie aangaat met een minderjarig iemand, dit een meisje moet zijn. “Alhoewel beide geslachten dan nog niet volgroeid zijn, maakt de vrouwelijke anatomie meisjes geschikter als partners.”

Deze schokkende analyses duiken steeds meer op. Ze dragen bij aan de grote kloof tussen Afghanistan en het westen waar de auto’s vandaan komen, met hierin soms gevaarlijke maar niet goed begrepen decoraties.

MK