Dat de film in de vorm van een drieluik verteld wordt, is niet verrassend aangezien het gedicht Howl, van dichter Allen Ginsberg, dezelfde vorm heeft. Drie delen waarin uiteenlopende aspecten van Ginsbergs even naar voren komen. Van zijn tijd in het gekkenhuis, de roadtrips, de Beat Generation, de afkeer van de geïndustrialiseerde beschaving tot de relatie met zijn ouders.

Ginsberg schreef Howl in de jaren ‘50 waarin homoseksualiteit nog als een ziekte werd gezien. In de film wordt uitgebreid stilgestaan bij de interne strijd die Ginsberg had met zijn geaardheid.

In de film worden de belangrijkste rollen gespeeld door James Franco (Allen Ginsberg) en John Hamm (de advocaat die Howl verdedigt). Beide acteurs zijn inmiddels grote namen in Hollywood en zijn ook sterk genoeg om Howl te dragen. De film op zichzelf is zeer vermakelijk; het verhaal is voor iedereen met enige interesse in literatuur interessant en de animaties en vooral de soundtrack geven angstig goed de sfeer weer van de gedichten van Ginsberg. Maar (de acteerprestaties van) Hamm en zeker Franco zijn de echte reden om de film te gaan bekijken.

KS

26 mei in de bioscoop.

WIN! Gay.nl geeft 3x2 kaarten weg voor Howl! Kansmaken? Mail je gebruikersnaam, voornaam, achternaam en adres naar win@gay.nl. Let op! Goldmembers krijgen voorrang.