Lichtschakelaar vervangen

Martijn heeft een bijzonder klusje

29 mei 2011, Martijn Tulp, 5 minuten

Ik zit dus nu op een nieuwe datingsite, want je moet ze allemaal een keertje uitgeprobeerd hebben. Deze heet Werkspot.nl en het is een site die gespecialiseerd is voor mensen die een fetisj met klusjesmannen hebben.

Je kent het wel, in erotische films: dan is iemand gewoon thuis, minding his own business, gewoon een boekje aan het lezen of zo, en dan wordt er ineens aangebeld door een loodgieter. “U had gebeld dat er iets is met uw pijpen?” zegt die loodgieter. Dan gaat zo'n overall ineens héél snel uit, heeft die klusjesman toevallig niks eronder aan en dan houdt hij de hele tijd z'n helm op. Voor je het weet zit hij aan je aardlekschakelaar en zijn bij hem al drie keer de stoppen doorgeslagen.

Nou, er zijn op Werkspot.nl dus mensen die het een opwindend idee vinden om zelf een klusje te hebben, en dat er dan een klusjesman bij hun over de vloer komt. Én er zijn mensen die het juist veel spannender vinden om als klusjesman zelf bij de mensen thuis te komen. Het leek me wel een interessante site, en misschien is het ooit nog weleens bruikbaar voor een datingartikel, dus plaatste ik zelf ook een 'klusje'.

Ik besloot met een klein klusje te beginnen, gewoon om de boel een beetje af te tasten. Er moet bij mij al een tijdje een lichtschakelaar vervangen worden (nu steken er gewoon stroomdraden uit de muur). Als ik het echt meteen goed aan had willen pakken, dan had ik natuurlijk een klusje geplaatst om mijn hele badkamer opnieuw te betegelen, of om mijn elektrische bedrading helemaal te vervangen, maar dat leek me nog wat te extreem. Dat trekt volgens mij ook meteen heel heftige types aan. Het vervangen van een lichtschakelaar leek me precies een mooi instapklusje.

Ik plaatste een zo goed mogelijke 'opdracht' om het juiste type klusjesman mee aan te trekken.

Lichtschakelaar vervangen (da's meteen duidelijk, je laat daarmee zien wat je wil, dat je niet iemand bent die eerst wekenlang alleen wil chatten over klusjes om vervolgens misschien nooit tot een afspraak te komen).

“Het is dus heel makkelijk;” dat leek me een goed begin, om het laagdrempelig te houden, om zodoende misschien een beginnende klusser aan de haak te slaan voor wie dit ook allemaal nieuw is, zodat we het samen allemaal kunnen ontdekken. “Een lichtschakelaar moet vervangen worden en nu steken er 2 draadjes uit de muur. Ik weet niet zeker of het nu wel of niet opbouw is.” Daarmee laat je zien dat je hulp nodig hebt, dat je eigenlijk overmand wil worden door je klusjesman, dat je een beroep wil doen op zijn ervaring en dat je jouw lot eigenlijk in zijn handen wil leggen. Een beetje tegenstrijdig met de laagdrempeligheid van mijn openingszin, maar je wil ook weer niet zo'n jongen die alleen maar een middag of avond naast je op de bank gaat zitten, geen woord durft uit te brengen en vervolgens weer naar huis gaat terwijl jij blijft zitten met je klusje!

“Misschien kun je dat aan de foto zien.” Het is dus heel belangrijk om een foto bij te sluiten van jezelf of van je klusje. Het leek mij voor deze eerste keer spannender om een foto van het klusje bij te sluiten, dat houdt het spannend. Ik had natuurlijk ook zelf op de foto kunnen gaan met het klusje, maar in dit geval zijn het dus stroomdraden waar gewoon 220 op staat, en ik word altijd heel levendig als ik voor een camera sta, dus dat leek me een beetje gevaarlijk.

“Ik heb een nieuwe schakelaar in huis (opbouw) maar als het inbouw is mag je dat natuurlijk meenemen (of er zit een geschikte winkel hier vlakbij voor materialen).” Meteen laten zien dat je zelf attributen in huis hebt, maar dat het ook prima is als hij zijn eigen attributen meeneemt. Dan kun je tijdens het uitvoeren van het klusje nog alle kanten op en op deze manier leer je natuurlijk ook vaak nieuwe attributen kennen. Voorstellen om samen naar een winkel te gaan is eigenlijk een stap verder dan ik wilde gaan, maar ik zette het er als optie toch maar vast bij. “Wel zelf wat schroefjes meenemen, want de schroefjes die ik nu heb zijn kennelijk te lang.” Laten zien dat je ook maar gewoon een mens bent met te lange schroefjes, want jezelf kwetsbaar opstellen is het nieuwe zwart.

Ik kreeg meteen twee reacties, waarvan de eerste het leukst op me overkwam. “Beste opdrachtgever, ik kan vanmiddag nog langskomen om de schakelaar te monteren voor u.” Het is kort, het is bondig, er wordt een bepaalde daadkracht tentoongespreid en het is duidelijk iemand die meteen tot actie over wil gaan. Het andere bericht dat ik kreeg leek me helemaal niks: “Ik kan volgende week wel even de schakelaar plaatsen, inbouw of opbouw maakt weinig uit zo te zien, alle materialen heb ik in de auto dus geen probleem.” Sorry, maar dit kwam echt op me over als iemand die aan de lopende band met dit soort klusjes bezig is, waarbij je niet meer dan een nummer bent. Iemand die wel 'even' de schakelaar wil komen plaatsen, tussen neus en lippen door, waar blijft de romantiek dan nog? Om bovendien te insinueren dat inbouw of opbouw weinig uitmaakt getuigt ook van weinig respect naar je opdrachtgever toe. Om meteen te pochen dat je 'alle materialen' in je auto hebt, vind ik ook weer overdreven. Bovendien kon deze klusser pas volgende week langskomen, maar als ik eenmaal een klusje heb, dan wil ik ook dat het geklaard wordt!

De eerste klusser had ook meteen daadkrachtig z'n telefoonnummer erbij gezet, dus ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en hem meteen even te bellen. Het bleek dat hij aan het begin van de middag nog even een klusje in de binnenstad had, maar daarna wel even langs kon wippen. Dat viel wel een beetje tegen, want je wil niet iemand z'n 'tweede ronde' zijn, en zou hij na dat eerste klusje nog wel genoeg energie over hebben voor het mijne? Ik besloot hem toch maar langs te laten komen.

Twee uur later ging de telefoon. De klusser, laten we hem Kevin noemen want zo heette hij, stond in het gebouw maar wist niet zo goed waar hij naartoe moest. Dat overkomt mensen wel vaker. Ik gaf hem instructies en al snel ging de bel. Toen stonden er ineens twee (!!) mannen voor de deur! Wat een game changer! Was ik daar wel aan toe, meteen twee klussers? Of kwamen ze me vermoorden? Kevin keek even naar de snoertjes die uit de muur staken, en zei dat het eigenlijk niet de bedoeling was dat hij werkte aan zulke oude bedrading. Dat is dus iets waar je op latere leeftijd wel vaker mee te maken krijgt als mens, dus ik hield een snelverzonnen verhaal op dat de VVE al van plan is om een keer alle bedrading in het gebouw te vervangen, en dat we het tot die tijd nog even hiermee moeten doen. De twee jongens gingen even terug naar hun auto om hun gereedschap te pakken – of om plastic klaar te leggen in hun bus om mijn lichaam dadelijk in te wikkelen, dat had ook nog gekund. Toen ze weer terug waren begon Kevin, terwijl de ander toekeek.

Al heel snel zei hij dat m'n snoertjes te kort waren. Rude! Kort samengevat kwam het er op neer dat ik eigenlijk gewoon m'n hele bedrading moet laten vervangen. Vertel eens iets nieuws! Ik ben gewoon nog niet toe aan een klusje met een dusdanige omvang. Kevin heeft nog wel van alles voorgerekend voor me, maar ik heb hem toch snel weer laten vertrekken. Nu zit ik nog steeds met m'n klusje.

Magazine 118
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau