De voetballer reageert op het platform sportersout.com:

“Toen ik begon te lopen richting het kantoor van mijn coach besefte ik dat dit een definitieve ommekeer in mijn leven zou zijn”, zegt de voetballer. “Een jaar geleden had ik zeker niet de moed om deze stap te zetten en iedereen te vertellen dat ik homo was. Nu ik het tegen mijn coach gezegd heb valt alles van me af, ik kan mezelf nu beschouwen als een openlijk homoseksuele atleet.”

Stonehams coming out werd goed ontvangen. Zijn coach stond achter hem, samen met zijn teamgenoten.

“Ik was zenuwachtig, maar wel op een positieve manier. Ik omhelsde het gevoel en voelde me opgewonden tegelijkertijd. De wandeling voelde extreem kort, want ik was eigenlijk alleen maar bezig met wat ik wilde zeggen. Ik had meerdere scenario's uitgewerkt  in mijn hoofd en probeerde mezelf voor te bereiden; ik wilde klaar zijn voor elke reactie die ik zou kunnen krijgen. Toen ik naar zijn kantoor liep vergat ik als het ware zenuwachtig te zijn. Ik liep naar binnen en voelde me erg zelfverzekerd. Toen ik het hem eenmaal vertelde, voelde ik me echt opgelucht. Ik was trots op mezelf. Hij gaf aan dat hij er geen problemen mee had. We vertelden zelfs een paar grappen en spraken er enkele minuten over. Ik vertelde hem dat ik een coming out artikel wilde te schrijven. Hij stond daar volledig achter. Ik begon de volgende dag al met schrijven.”

Mart Roumen, woordvoerder Alliantie Gelijkspelen, hoopt dat de coming out van Stoneham als voorbeeldfunctie dient voor andere homoseksuele atleten. "Je ziet dat er de laatste tijd een tendens ontstaat waarin sporters zich meer en meer uiten", zegt hij. "Dit soort rolmodellen hebben een belangrijke voorbeeldfunctie binnen hun sportomgeving. Wij hopen dat de recente coming out van een aantal (top)sporters een positieve invloed heeft op het Nederlandse sportklimaat."

Andere voorbeelden van openlijk homoseksuele topsporters zijn onder meer Anton Hysén (voetbal), Casper Boom (korfbal), Mike Verschuur (autocoureur), Ireen Wüst (schaatsen), Rens Dekkers en Wesley van der Gouw (hardlopen). 

MK / bron: Alliantie Gelijkspelen/outsports.com