De kaart laat aan de hand van een puntensysteem zien welke landen het meest homovriendelijk zijn als het gaat om discriminatie, gelijkheid en homorechten.

De drie meest homovriendelijke landen zijn dit jaar Engeland ( 12,5 punten), Spanje (12 punten), en Zweden (12 punten). Onderaan de lijst staan Oekraïne (-4 punten), Moldavie (-3 punten) en Wit-Rusland (-3 punten). Nederland moet het doen met een zesde plaats.

Dit jaar zijn volgens de organisatie de volgende trends zichtbaar:

  • Geen enkel land heeft 100% gelijkheid voor holebi’s. Zelfs de hoogst scorende landen hebben nog werk aan de winkel.
  • 14 landen, waaronder 1 EU-lid, zitten in de 'rode zone'. Hier vindt nog steeds ernstige discriminatie en schending van de mensenrechten plaats.
  • Er is veel verschil tussen de Europese landen. Hoewel sommige landen verbetering tonen, zijn er nog steeds veel landen die dit niet doen of zelfs achteruit gaan in homorechten.
  • In veel EU-landen ligt de score dichtbij of onder het gemiddelde als het gaat om discriminatie en de erkenning van homorechten.

Linda Freimane, co-voorzitter van de organisatie, is teleurgesteld dat veel landen nog in de 'rode zone' zitten. “De Rainbow Europe Map is een goed middel om te zien hoe Europa het doet op het gebied van de erkenning van homorechten. Het is erg teleurstellend om te zien hoeveel landen zich nog in de ‘rode zone’ begeven en dat geen enkel land in Europa alle punten weet te bemachtigen. Europa ziet zichzelf als een wereldleider als het gaat om mensenrechten en gelijkheid, maar de kaart en index laten duidelijk zien hoe ver wij eigenlijk weg staan van die titel”, aldus Freimane

Een grote versie van de kaarten kun je hier vinden

MK /  bron: ilga-europe.org