Je hebt onlangs het restaurant Lion Noir geopend, binnenkort begin je met de April. Wat heb jij met de Reguliersdwarsstraat?

Ik kom hier al van jongs af aan. Vroeger in de Korte golf, de l’Entree en de Richter. Daarvoor kwam ik bij Dynasty met mijn ouders. Dat gevoel dat ik vroeger had, heb ik nu nog steeds. Ik denk dat het een van de meest perfecte horecastraten is. Het is nu zelfs autovrij.  Ik ben nooit zo gek op pleinen. Pleinen vind ik per definitie ordinair, daar heb ik helemaal niets mee. Pleinen trekken altijd op een of andere manier het verkeerde soort mensen aan. Dit is gewoon een heel fijne straat waar over het algemeen een leuk publiek komt. Dat trekt me aan.

Vind je het belangrijk dat er meer aanbod komt? 

De Reguliers is kapot gegaan omdat het een monotone bende is geworden. Ik vond Kooistra een charmante en aardige man, alleen zijn manier van horeca bedrijven is niet de mijne. Dat betekent niet dat zijn manier niet goed was, want hij is veel groter geweest dan ik ooit zal worden. Ik ben iemand met veel passie en liefde voor het vak. Ik wil dingen goed doen. Hier in de straat is alles hetzelfde geworden. De Arc wordt gekocht en wordt meteen omgevormd tot een nieuwe April. De Soho gaat op dezelfde manier verder. De happy hour-cultuur heeft deze straat kapot gemaakt. Daar komt een bepaald soort gay-publiek op af dat op een gegeven moment alleen maar ging hoppen van de ene zaak naar de andere. Een uurtje Soho, een uurtje Arc, een uurtje April, een uurtje Exit. Zijn ze vijf uur verder en is er voor de helft van de prijs gedronken. Prima, maar het is niet mijn publiek. Ik zal nooit happy hour doen, wie dat wil is bij mij aan het verkeerde adres. Deze straat moet diversiteit krijgen. De enige manier waarop we de straat terug krijgen zoals die ooit was, is door heel veel verschillende dingen te beginnen. Ik denk dat ik een goede toevoeging kan zijn met de April. Maar wat de Soho doet of wat de Bump doet, is net zo belangrijk. We zijn allemaal een stukje van de puzzel. En om vijf dezelfde zaken op een rij te hebben, dat gaat je niet helpen. Dan trek je het verkeerde soort publiek de straat in. Mijn vrienden, daar zitten heel veel gays tussen, zijn allemaal gasten die wat betere banen hebben en wat hoger opgeleid zijn. Zij kwamen hier niet meer. Ze kwamen heel sporadisch in het begin in de Arc. Waarom? Omdat het heel erg plat, ordinair is geworden. Dat hele camp verhaal dat heel veel gays zo belangrijk vinden, dat is er al. Dus waarom zou de April niet anders mogen worden dan de rest? 

Hoe zijn de reacties op de overname?

Als ik op internet zit en ik kijk naar de fora of ik google mezelf, dan lees ik van alles. Dan zit er zo’n bizarre gast die leest “Casper Reinders neemt de April over” en reageert: ‘De April is net verbouwd en nu gaan ze weer verbouwen’. Dat ondertoontje, dat zure. Man, je hoeft niet te komen! Hij beredeneert dat doordat er verbouwd gaat worden, de prijzen duurder gaan worden en de klant daar de dupe van is.

Dat is in het verleden regelmatig zo gegaan in de Reguliers.

Ja, maar niet door mij! Ik ben juist goedkoop! Ga eens naar de prijslijst kijken in de Jimmy Woo. Wij vragen 3,50 voor een biertje in aluminiumfles. De adviesprijs van Heineken is vijf euro. Ik verkoop Grey Goose voor vijf euro per glas. Ergens anders zal je het niet onder de acht euro vinden. Ik wil kwaliteit bieden. Dat vind ik belangrijk. Het gaat er om dat je klanten tevreden kunt stellen. Dat moet ook met personeel, ik wil een paar nieuwe frisse gezichten de straat in brengen. Want de hele straat is vastgeroest. Er heerst een cultuur van diefstal, van roddel, van bedrog en al die mensen hebben elkaar jarenlang gek lopen maken. Dat moet je aanpakken. En daarom wordt zo’n tent als Bump goed ontvangen, omdat het lekker fris is.

Wordt de April exclusiever dan de rest?

Nee, niet per se exclusief. Ik wil een publiek dat wat verder in zijn ontwikkeling is. Dan heb ik het niet over geld, ik heb het over smaak. Ik ben een verzamelaar, ik hou ervan om mooie dingen te laten zien. Ik hou niet van nep. Als je van nep houdt en je wilt camp, prima, maar dan moet je ergens anders heen gaan. Ik hoef maar 20% van het publiek te hebben, met de Jimmy Woo wil ik dat ook. Ik ben niet van de grote massa.

Waarom ga je dan wel de April doen?

ik wil al drie jaar een gayclub openen. De April wordt overigens eigenlijk een lounge, geen club. Ik zeg vaak club maar dan denken mensen meteen aan luide muziek, maar dat wil ik helemaal niet.  Er komen wel dj’s, maar niet te vaak.

Klopt het gerucht dat de April voor de helft VIP Only wordt?

Nee, ik hou helemaal niet van VIP. Ik begrijp waar het vandaan komt, maar mensen begrijpen het verhaal verkeerd. Wat we gaan doen: de voorkant wordt een overdag een koffiebar en in de avond een cocktailbar. Er moet liefde terugkomen in de straat. Daarom ga ik om 2 uur ’s middags open. Het gaat me geld kosten om overdag open te zijn, maar wij als ondernemers moeten allemaal een bijdrage doen. Er komen  toiletten bij aan de voorkant. Zo kunnen we de voorkant afsluiten, aangezien we overdag alleen daar open zijn. Dit is de hele week open. De achterkant is vier dagen per week open. Het ligt er een beetje aan wat er gaat gebeuren.

En hoe gaat het eruit zien?

Voorin wordt beton, leer en hout. Heel strak en stijlvol en modern en ook weer niet te modern. Een beetje een Frank Lloyd Wright-achtig sfeertje. Het achtergedeelte gaat eruit zien als een soort Parijs bordeel.  Het wordt afgeschermd met Franse open hekken. Dit is wat jij bedoelt met VIP denk ik. Maar je hoeft niet op de gastenlijst te staan om daar aan een tafeltje te komen. Er is wel een host die bepaalt wie naar binnen mag daarachter. Per definitie gaan mensen hier over klagen. Mensen klagen ook al 7,5 jaar over het deurbeleid van de Jimmy Woo, maar ik denk dat ik met recht kan zeggen dat ik de drukste club van Amsterdam ben, met het beste publiek.

Snap je waar die klachten vandaan komen?

Volgens mij is er geen moeilijk deurbeleid. Je moet er leuk uitzien om binnen te komen. En dan bedoel ik niet hoe je gezicht eruit ziet. Dat heeft er alles mee te maken met hoe je je kleedt en hoe je je gedraagt. Als je bij het eerste kleine commentaar al begint met schreeuwen, is de kans klein dat je binnenkomt. Vaak word je getest om te kijken hoe je reageert en mensen reageren vaak hoe je denkt dat ze zullen reageren. Het is heel grappig, mensen creëren zelf dat ze niet binnenkomen. Ik denk zelfs dat je houding belangrijker is dan je uiterlijk. Het is echt niet bijzonder om alleen knappe mensen te hebben. Ik vind mensen mooi door de kleding en uitstraling.

Wordt de April straks ook voor hetero’s toegankelijk?

In ieder geval ook voor heterovrouwen. Ik zou zeggen niet te veel heteromannen. Misschien wat stijlvolle mannen die ertussen passen, maar ik wil niet teveel macho-gedrag. Ik ben sowieso meer gericht op vrouwen, en nu bij de April ook op gays. Ik heb een paar keer gehoord dat mensen dachten dat het een heteroclub zou gaan worden. Dat is niet zo. Maar bij de mensen die hier altijd kwamen zit een klein gedeelte dat ik niet interessant vindt. Die vallen niet onder mijn doelgroep. Er is momenteel veel negativiteit in de Reguliers. Daar is geen lol mee te beleven en die mensen gaan we weigeren. 

En half juli gaat het open?

Dat hoop ik. In ieder geval voor de Gay Pride. Ik kan me niet voorstellen dat het niet lukt!

KS