Met het derde geslacht wordt de categorie mens bedoeld dat niet mannelijk, noch vrouwelijk is. CNN meldt het volgende: “Een woordvoerder van het Centraal Bureau voor Statistiek in Nepal zei dat het een poging was om het traditionele, conservatieve land open te stellen voor andere gebruiken.”

“We moesten veel druk erachter zetten om het derde geslacht meegeteld te laten krijgen in de volkstelling”, zei activist Sunil Babu Pant. “Het was pas nadat wij zeiden juridische stappen te overwegen, dat de instantie instemde het geslacht erbij te voegen”

Als de zaak naar de rechtbank ging, hadden de activisten een goede kans om te winnen. Dankzij een eerdere uitspraak is het verboden te discrimineren op basis van geaardheid en geslacht.

Het homohuwelijk

Nepal is ook bezig met het homohuwelijk. Twee jaar geleden is een commissie gevormd om aanbevelingen te doen over het homohuwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit is bijna voltooid.

“We hebben verschillende provincies in het land en Noorwegen bezocht om daar de ervaringen van het homohuwelijk te kunnen bestuderen”, aldus socioloog Chaitanya Mishra, een lid van de commissie. Volgens een ander lid zal de commissie het homohuwelijk aanraden bij de regering. Daarmee zouden zij ook het eerste land in Zuid-Azië zijn dat dit doet.

MK / bron: popnography.com