In Becoming Chaz komen we erachter dat Chaz al wist dat hij geen meisje was toen hij een kleuter was. Er komen fragmenten van Sonny, Cher en Chaz langs die een gelukkig gezin lijken te portretteren maar de zoon van Cher laat weten dat niks minder waar is. Hij vertelt over een jarenlange depressie en drugsverslaving, ook wijdt hij uit over een sluimerend gevoel van ontevredenheid, alles omdat Chaz zich nooit een meisje of een vrouw voelde.

Relatie onder druk

Ook de vriendin van Chaz, Jenny, komt aan het woord. Het wordt al snel duidelijk hoe moeilijk het is om samen te leven met iemand die bezig is met een grootse transformatie van vrouw naar man. De twee lijken zichzelf soms te verliezen, Chaz in alle mannelijke hormonen en de bijkomstige nukkigheden en Jenny in haar alcoholverslaving die haar op momenten dat het even slecht gaat, weer parten speelt.

Geen Hollywood

Opvallend aan deze documentaire is dat er helemaal geen glitter-achtig Hollywoodplaatje wordt getekend, het wordt juist pijnlijk duidelijk hoeveel onvrede en ongeluk er bij zo'n transformatie komt kijken en dat niet iedereen even enthousiast reageert. Zo is moeder Cher niet degene waar Chaz het meeste bij kwijt kan, in tegendeel, de twee zien elkaar soms maanden niet. Zo ook na de eerste operatie van Chaz. Ze bellen wel maar Cher geeft aan dat ze het te moeilijk vindt om Chaz te zien. De eerste keer dat ze elkaar zien is dan ook op de Burlesque-premiere, iets wat ook niet volledig natuurlijk verloopt.

Cher

Deze documentaire werd gemaakt met de inslag 'ik wil mijn verhaal voor eens en voor altijd doen'. Cher was niet blij met het feit dat haar zoon de media op deze manier opzocht maar in sommige gevallen is een intieme documentaire over het meest belangrijke proces in je leven een goede oplossing om van paparazzivragen af te zijn. 

Als je geen juicy Hollywoodverhaal verwacht is Becoming Chaz een leuk tussendoortje. Zeker voor fans van Cher omdat er veel oude archiefbeelden van een jonge, strakke Cher in zitten. Daarnaast is het natuurlijk gewoon een goed en menselijk verhaal over een vorm van transseksualiteit die niet vaak belicht wordt: transmannen.

De documentaire is hier te bekijken. 

CF