De koplopergemeenten hebben zich in het verleden al verweerd tegen discriminatie van homo’s en zullen dit volgens hen ook de komende jaren volhouden. Het roze emancipatiebeleid moet vastleggen hoe de gemeenten de weerbaarheid van o.a. homoseksuelen moet vergroten en sociale acceptatie kan worden verbeterd.

COC Nederland is blij met de aanpak, maar vindt dat de minister de problemen te vrijblijvend aanpakt. "Twee derde van de scholen geeft nog steeds geen voorlichting over homoseksualiteit, terwijl juist een gebrek daaraan leidt tot een voedingsbodem voor homohaat", aldus medewerker Philip Tijsma.

Grote gemeenten krijgen per jaar 50.000 euro om vrij te besteden aan het onderwerp. Kleinere gemeenten krijgen 20.000 euro om dit te doen. Minister Bijsterveldt heeft de 50  grootste gemeenten die (nog) niet participeren, gevraagd mee te doen.

De twee gemeenten met het beste roze emancipatiebeleid zullen een prijs krijgen. Deze zogeheten Lantaarnprijs wordt twee keer per jaar uitgereikt.Amsterdam heeft de Lantaarnprijs 2011 gewonnen voor het beste roze emancipatiebeleid. Hillegom heeft de gouden Lantaarnprijs 2011 gewonnen als kleinere gemeente.

De koplopergemeenten zijn: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Enschede, Groningen, Heerlen, Leiden, Lelystad, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.

MK / bron: PZC