Op het veld stonden rugbymannen uit o.a. Nederland, Engeland, Ierland, Frankrijk, Portugal en België. Het is voor het eerst dat dit in Nederland wordt gehouden. De Amsterdamse rugbyclub ‘Amsterdam Lowlanders’ hebben maandenlang zitten plannen en organiseren. “Dit is nu de vierde editie van de Union Cup, en met 300 inschrijvingen is het de grootste ooit geworden”, zegt een van de teamleden.

Tijdens de wedstrijden door werd er kennis gemaakt met andere landen en konden de rugbyspelers wat eten. Buiten de wedstrijden om, was er ook tijd om uit te gaan. Zo hadden de Lowlanders een openingsfeest georganiseerd en verschillende kroegentochten door Amsterdam.

Homoseksualiteit is geen issue

Maar wat maakt gay rugby zo bijzonder?  “Gay Rugby is eigenlijk niet verschillend van ‘normaal’ rugby. We vinden het gewoon leuk met een aantal homo’s eenzelfde sport te doen”, zeggen de Lowlanders. Alhoewel elk team, of in ieder geval het merendeel, uit homo’s bestaat, is homoseksualiteit geen groot issue meer. “Homoseksualiteit is helemaal niet meer van belang. Er zitten ook heteromannen bij ons in het team. Rugby zal namelijk altijd op de eerste plaats komen”, zegt de Ierse aanvoerder. “Rugby zit bij ons in het bloed. Veel jongens spelen al vanaf de middelbare school rugby. Dit geeft ons een enorm voordeel. Maar ook ons team zit goed in elkaar. We zijn erg hecht en spelen al jaren met elkaar. Je merkt aan andere landen, waar rugby nog niet zo populair is, dat ze nog veel moeten leren.”

Vrijdag en zaterdag werden de wedstrijden gespeeld met daaropvolgend de prijsuitreiking in Amsterdam. Engeland was de winnaar van de wedstrijd met 15 spelers. Montpellier won de wedstrijden met 10 spelers. Met luid gejuich en gegrom werd de Union Cup 2011 afgesloten in het Odeon theater.

MK

Het jaar 2011 is door Gay.nl uitgeroepen tot themajaar sport. Het komende jaar zullen er maandelijks interviews, columns, aankondigingen en artikelen met betrekking tot homoseksualiteit en sport worden geplaatst. Heb je een bijdrage? Mail de redactie op redactie@gay.nl !